Tavaly, amikor először találkoztam Alízzal, többek közt házi ételízesítőt is ajándékozott nekem, amit természetesen ő maga készített. Hát amikor én azt megszagoltam, minden ízlelőbimbóm beindult..az ételeim pedig - amikbe használtam - egyszerűen fennségesek lettek. A nagy különbséget tapasztalva, már akkor elhatároztam, hogy idéntől minden évben elkészítem, hogy ne csak egészségesebb, de finomabb ételízesítőm legyen.
Bár az előkészítése több időt igényel, elkészíteni roppant egyszerű és jó sok lesz belőle. Ezt az ízt semmiért nem adnám! :)
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 1 kg paprika (piros, zöld vegyesen)
- 40 dkg zellergyökér
- 20 dkg karfiol (vagy brokkoli)
- 20 dkg hagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 nagy fej fokhagyma
- 1-1 nagy csokor petrezselyem- és zellerzöld
- 0,5 kg só (tengeri só)
Elkészítése:
- A zöldségeket alaposan megmossuk, megpucoljuk, majd húsdarálón ledaráljuk. A sót hozzáadjuk és kézzel mindet összekeverjük.
- Steril üvegekbe adagoljuk, majd hűvös, száraz helyen (kamrában) tároljuk.
Az üvegeket én mosás után kevés időre a forró sütőbe raktam (bemelegítettem 200 fokra, majd kikapcsoltam), aztán töltöttem bele az ételízesítőt. De célszerű pl. mosogatógéppel elmosatni (dzsemeknél is így tettem, csak akor sokkal több üvegre volt szükség és megtelt a gép), mert ott is 70 fokon száradnak, így sterilebbek lesznek.
Egyébként a só tartósítja, viszont fontos, hogy csak hibátlan, ép zöldségeket használjunk.
7 megjegyzés:
Az én receptem is hasonló! Jó ha van egy pár üveggel kamránkban!
Hosszú a tél!
Megfertoztetek.Az iden nalam is lesz.
Udv,Zsuzsi
Nálam is lesz, és most már csak "vizes", mert a kánikulát elnyaraltuk, amikor meg is aszalhattam volna!:)
Én viszont azt tapasztaltam, hogy megbontás után érdemes a hűtőben tárolni, mert megtörténhet, hogy egy idő után felfő.
EDóka, örülök, hogy ennyire tetszik, Az idén még nem tettem el ilyet, mert még nem került rá sor, de hamarosan én is készitek. :)
Nekem nagyon tetszik!
Nagyon jó ötlet. Lehet ráveszem magam
köszönöm , nagyon jó lehet:)D
Megjegyzés küldése