Nagyon szeretem a csicseriborsó fasírtot (falafelt) - de csak ha jól van elkészítve. Ezzel a pesztós spagettivel párosítva, egy remek és laktató vegán ebéd kerekedett, s még fehérjedús is, pedig húst nem tartalmaz.
Hozzávalók:
- 40 dkg teljes kiőrlésű spagetti
- a fasírthoz: 1 csicseriborsó konzerv (24 dkg), 1 vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 marék dió, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál sörélesztő pehely, 1 evőkanál olívaolaj, oregánó, petrezselyemzöld csiliephely, só, őrölt bors
- a forgatáshoz: 2-3 dkg zsemlemorzsa
- a pesztóhoz: 1 nagy csokor bazsalikom (kb 6 dkg), 6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál mandula vagy fenyőmag, 2 evőkanál sörélesztő pehely, 1 evőkanál citromlé, só, bors , kevés víz
Elkészítése:
- A bazsalikomot megmossuk, majd az olajjal, kevés sóval, fokhagymával és a mandulával összeturmixoljuk. Hogy könnyebben menjen a turmixolás, kevés vizet is hozzáadunk, de csak annyit, hogy ne legyen túl folyékony.
- A fasírthoz a lenmagpelyhet elkeverjük 0,5 dl vízzel.
- Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meg a fokhagymát, majd a többi hozzávalóval együtt késes aprítóban összedolgozzuk. Ezután egy tálban összegyúrjuk a zsemlemorzsával, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Nedves kézzel egyforma nagyságú golyókat formázunk, és forró olajon kisütjük.
- A spagettit a csomagoláson lévő utasítás szerint kifőzzük, összekavarjuk a pesztóval, és csicseriborsó fasírttal kínáljuk.
Tipp: Szórjuk meg sörélesztőpehellyel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése