2020. május 12., kedd

Zabpelyhes túrógombóc dió morzsában


Tulajdonképpen a hagyományos túrógombóchoz hasonlóan készült, csak a búzadara helyettesítve lett zabdarával. Ezáltal táplálóbb, és alakbarátabb. És nagyon finom is, sőt!


Hozzávalók 12 darabhoz: 

  • 50 dkg tehéntúró
  • 8 dkg zabpehely
  • 5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (pl stevia vagy eritrit)
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 0,5 narancs reszelt héja
  • csipetnyi só
  • a forgatáshoz: 8 dkg dióbél

Elkészítése:

1.     A gombóc masszájához a hozzávalókat egy tálban alaposan összekavarjuk (a zabpelyhet daráljuk meg, de ne túl finomra, maradjon kissé darabos). 10-15 percig állni hagyjuk.
2.     Ezalatt késes aprítóban (vagy darálóval) a diót megőröljük.
3.     A túrómasszából nedves kézzel 12 gombócot formázunk.
4.     Egy edényben vizet forralunk kevés sóval. Amikor a víz gyöngyözni kezd, belehelyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi az edényben kényelmesen elfér. Miután feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, ezután szűrőkanállal egy tálba kiszedjük.
5.     A tál aljára kevés diót szórunk, erre tesszük a gombócokta, majd meg is szórjuk, kissé megforgatjuk. A maradék masszával ugyanígy járunk el.
Tipp: Porcukorral (poreritrit) megszórva, joghurttal, vagy tejföllel, friss gyümölcsökkel kínálhatjuk. Ngayon finom úgy is, hogy eperrel megtöltjük főzés előtt.
Langyosan a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések: