2018. március 23., péntek

Zöldborsó leves juhtúrós galuskával



Hozzávalók 4 személyre: 

  • 25 dkg zöldborsó
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • 1 dl tejföl
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • só, őrölt bors
  • kevés apróra vágott petrezselyemzöld

A túrós galuskához: 

  • 10 dkg juhtúró
  • 1 tojás
  • annyi liszt, hogy galuska állagú tésztát kapjunk

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Egy fazékban, forró olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az kockára vágott petrezselyemgyökeret, meg a sárgarépát. Kavargatva lepirítjuk, megszórjuk liszttel, ezt is lepirítjuk, majd felöntjük 3 dl vízzel. 10-15 percig fedő alatt pároljuk, ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sóval ízesítjük, és további 5 percig főzzük. Közben elkésztjük a galuskát: egy tálkában összeturmixoljuk a túrót tojással, majd liszttel kikavarjuk. Amikor a leves elkészült, takarékra vesszük a lángot, és evőkanállal a masszából galuskákat szaggatunk a levesbe. Alacsony lángon 3-4 percig főzzük. A tejfölet elkeverjük paprikával, meg egy kevés meleg level, majd a levesbe kavarjuk. Végül ízesítjük ecettel, őrölt borssal, és apróra vágott petrezselyemzölddel.


-->

Nincsenek megjegyzések: