2017. április 11., kedd

Nyers eperszelet


Sok minden nagyszerű ebben a süteményben, de a legjobb az, hogy mivel nincs hőkezelésnek alávetve, így teljes értékű édesség, és nemcsak finom, hanem egyszerűen elkészíthető.

Hozzávalók az alaphoz:


  • 15 dkg aszalt datolya
  • 10 dkg nyers, sótlan kesudió
  • 5 dkg mandula
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 0,5 teáskanál vanília aroma


A joghurtos krémhez:


  • 80 dkg sűrű joghurt
  • 40 dkg tejföl
  • 40 dkg eper
  • 15 dkg nyírfacukor + 2 evőkanál 
  • fél zöld citrom reszelt héja és leve
  • 2,5 tasak zsealtinpor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:


  • A datolyát egy kevés vízbe beáztatjuk, egy másik edényben pedig a kesudiót, meg a mandulát szintén beáztatjuk legalább 2 órára. 
  • Ezután a vizet leöntjük, és mindhárom alapanyagot késes aprítóban összeaprítjuk. Közben hozzáadunk 2 evőkanál kóuszzsírt és 3 evőkanálnyi vizet, illetve egy kevés vaníliát. 
  • Alaposan összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt szögletes formába nyomkodjuk a masszát. Hűtőszekrénybe helyezzük, amíg elkészítjük a krémet. 
  • Ehhez egy nagy tálban kikavarjuk a joghurtot, a tejfölet, a 15 dkg cukrot, a citrom levét, meg héját, illetve a vaníliát. Az epret megmossuk, megpucoljuk, és egy edényben összeturmixoljuk 3 dl tejföles joghurttal, illetve még 2 evőkanálnyi cukorral. A joghurtkrémből kiveszünk 4 evőkanálnyit, majd egy kisebb edénykében, másfél tasak zselatinnal összekavarjuk. Lassú tüzön felmelegítjük, hogy elolvadjon, visszakavarjuk a krémhez, és a nyers alapra öntjük. Hűtőszekrénybe helyezzük 1 órára. 
  • Ezután az epres krémből is kiveszünk 2-3 evőkanányit, összekavarjuk 1 tasak zselatinnal, felmelegítjük, majd visszakavarjuk a krémhez. Ezt ráöntjük a nagyjából megdermedt joghurtkrémre. 
  • Teljes dermedésig hűtőszekrénybe helyezzük, majd kockára vágjuk. Mentalevéllel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: