Hozzávalók (10-12 darabhoz):
- 22,5 dkg liszt
- 17 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 10 dkg őrölt mandula
- 1,70 dl tej
- 1 narancs
- 2 tojás
- 2 evőkanál narancslekvár
- 1,5 teáskanál sütőpor
A narancssziruphoz:
- 22 dkg cukor
- 1,5 narancs
A narancsos
habcsókhoz:
- 4 tojásfehérje
- 25 dkg cukor
- 1 narancs
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzákavarjuk a narancs reszelt héját, a narancslekvárt, illetve a tojásokat. A mandulával, sütőporral elkevert lisztet beleforgatjuk, a masszát tejjel hígítjuk. Papírkapszlival bélelet muffin formába adagoljuk a tésztát, és kb 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). ű
- Közben a sziruphoz a narancsot zöldséghámozóval vékonyan lehámozzuk, a levét kicsavarjuk,
- Egy edényben főni tesszük a narancshéjat a narancslével, cukorral, meg 1,5 dl vízzel, majd addig főzzük, amíg vastag, szirup jellegű lesz, a narancs héja pedig átlátszó (5-6 perc).
- A süteményt még melegében fogvájóval több helyen megszúrkodjuk, és mindeniket egy-egy evőkanálnyi sziruppal meglocsoljuk. Ezután hűlni hagyjuk.
- A habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral, és a narancs reszelt héjával, vízgőz felett, kézi habverővel 4-5 percig verjük. Ezután levesszük, és kézi mixerrel tovább habosítjuk, amíg a massza lehűl, és fényes lesz. Habzsákba töltjük, ezzel díszítjük a süteményt, a tetejére pedig egy-egy darabka kandírozott narancshéjat teszünk. A maradék sziruppal meglocsoljuk.
Tipp: Narancslekvár hiányában
használhatunk sárgabarack lekvárt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése