Hát, jó régen volt már, amikor főztem! Igaz ez is csak egy kis grill lakoma, mely egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.
A napokban érkeztünk haza két hét nyaralásból (képek és beszámoló hamarosan), s mivel elkészült az udvarunk is, meg hazaérkeztek a nővéremék is velünk együtt, grillpartiztunk egyet. Nagyszerű lakoma kerekedett, még a szomszédok is bejöttek az útról :)
Annyit még hozzáfűznék, hogy a hús ízesítését saját ízlésünk szerint alakítsuk, a kukoricát meg föltétlen nyersen grillezzük, mert ha előre megfőzzük, már nem olyan jó.
A kenyér is percek alatt elkészül hozzá, és csak szószokkal mártogatva is nagyon finom!
Áfonyás sört ittunk mellé :)
Hozzávalók (6 személyre):
- 70-80 dkg csont nélküli csirkecomb
- 3 kukorica
- a páchoz: 1 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál méz, ízlés szerint csilipor (attól függően, hogy mennyire csíp)
- a kenéshez: 2 evőkanál méz, csilipor
A paradicsomszószhoz:
- 4 nagyobb paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál zellerzöld
- 2 evőkanál petrezselyemzöld
- 1 evőkanál bazsalikom (vagy oregánó)
- 2 teáskanál cukor
- 2 evőkanál balzsamecet (vagy citromlé)
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só, frissen őrölt bors
- kb fél csípőspaprika
A sajtszószhoz:
- 7 dkg reszelt füstölt sajt (vagy ízlés szerint más, karakteresebb ízű sajt
- 2 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 cikk fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
A grillezett kenyérhez:
- bármilyen sima kenyértészta, 50 dkg lisztből készítve
Elkészítése:
- A húst megmossuk, majd egy tálba helyezzük, és a pác hozzávalóival alaposan összekavarjuk.
- Elkészítjük a paradicsomszószt: a paradicsomokat néhány percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd kivesszük, és a héját könnyedén eltávolítjuk.
- Egy serpenyőben, a forró vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot a reszelt fokhagymával.
- Forralni kezdjük, és közben beletesszük az apróra vágott fűszerzöldeket. Néhány percig főzzük, amíg a paradicsom bő levet enged.
- Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lereszelt csípőspaprikát, összeturmixoljuk, majd újra főni tesszük. Ekkor ízesítjük a cukorral és az ecettel (enyhén édeskés, pikáns íze kell legyen, alakítsuk bátran saját ízlésünk szerint), illetve megsózzuk és borsozzuk.
- A keményítőt elkeverjük 0,5 dl hideg vízzel, majd a mártáshoz adjuk, és lassú tüzön, kavargatva, besűrítjük. Egy kevés mustárt is kavarunk hozzá, és félretesszük hűlni. A mézet a csilivel összekavarjuk, és előkészítjük a kenegetéshez.
- A sajtszószhoz a vajon a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük hideg tejjel. Sózzuk és borsozzuk, és lassú tüzön besűrítjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meg a reszelt sajtot, és kavargatjuk, hogy szépen egybeolvadjon a mártással.
- Kezdőzhet a grillezés: a húst lecsepegtetjük, a forró grillrácsra helyezzük. Amikor már majdnem elkészült, egy ecset segítségével mindkét oldalát megkenegetjük a mézes csípős páccal, és gondosan megforgatjuk, hogy minden oldala szép piros legyen. Vigyázni kell, mert az édes máz könnyen megéghet, ezért tényleg csak a vége felé kenjük át a húsokat.
- A kukoricát nyersen a grillrácsra helyezzük, és forgatjuk, aímg minden oldala enyhén megpirul.
- A megkelt kenyértésztát nem túl vékony rúdakká sodorjuk, és egy vastagabb fapálcára feltekerjük. A grillrácsot levesszük, és szabad tüzön (a tűzbe ne érjen bele), forgatva megsütjük, mint a szalonnát.
- Az édes csípős húst a mártásokkal, a kukoricával, meg a kenyérrel tálaljuk. A legfinomabb, ha a kétféle szószt összekavarjuk, a kukoricát pedig még melegen kenjük meg egy kevés vajjal, illetve sózzuk meg.
3 megjegyzés:
Örülök, hogy szerencsésen hazaértetek! Finomsággal nyitasz:-)
a kukoricát ki kell próbálnunk nyersen grillezni, eddig mindig főztem előtte. A kenyér is fincsi lehet így parázson, csak ki kell találnom mire is tekerem fel. Na és a mártogatósok sem semmik!
A legközelebbi grillezésnél megkóstoljuk:-)
H.
Koszi Hajni! Hat,meg vissza kell razodnom a fozeshez is:) A grillezett kukorica szerintem a legjobb! :) a kenyertesztahoz pedig csak talaltok valami fapalcat..
Micsoda terülj-terülj asztalkám,szívesen leülnék hozzá :-)
Megjegyzés küldése