2022. augusztus 12., péntek

Tökmagos tiramisu

 


Különleges desszert, a tökmagolaj még értékesebbé is teszi az amúgy is nagyon finom, közkedvelt tiramisut.

Hozzávalók 4 személyre a tésztához: 

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 60 ml tökmagolaj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só


A krémhez: 

  • 30 dkg mascarpone krémsajt
  • 15 dkg natúr görög joghurt
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg tökmag
  • 1 dl fekete kávé
  • kevés rumaroma

Elkészítése: 


  • A tésztához a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. 
  • A tojássárgáját cukorral fehéredésig verjük, és óvatosan belekavarunk 30 ml tökmagolajat.Végül a kakaóval elkevert lisztet is hozzávegyítjük. Egy keveset a habhoz kavarunk, a többi habot pedig végül óvatosan a masszába forgatjuk. 
  • A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (közepes méretű, kb 30x24 cm-es), és 200 fokos sütőben kb 12 perc alatt megsütjük. Ezután hűlni hagyjuk. 
  • A krémhez kikavarjuk a krémsajtot, a joghurtot, a porcukrot, meg a maradék olajat. Kör alakú kiszúróval a piskótából 8 egyforma kört vágunk. 
  • Rumos kávéba mártogatjuk, majd a krémmel desszerets poharakba rétegezzük. 
  • A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd a tiramisu tetejére morzsoljuk.

Nincsenek megjegyzések: