Az első alkalom, hogy pozsonyi kiflit készítettem, ezért egy tuti bevált recept kellett hozzá (instagram: csehi.renike). Igazán munkás darab, és nem is készül el egyketttőre, de minden percét nagyon szerettem, a tészta nagyon jó minőségű, könnyű vele dolgozni. A töltelék pedig jó fűszeres, és jó sok a kifli belsejében. Vastag töltelék, vékony tészta - ilyen egy igazi pozsonyi kifli. Nagyon-nagyon finom!
Megj: A tészta csak az egyik fajta töltelékhez elég, tehát vagy diósat, vagy mákosat készítünk. Ha mindkettőt szeretnénk, akkor mindkét tölteléknek csak a felét készítsük el.
Hozzávalók 30 kiflihez:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- 1 tojássárgája
- 3.5 g szárított élesztő
- 5 g só
A diós töltelékhez:
- 50 dkg darált dió
- 25 dkg cukor
- 10 dkg darált keksz
- 150 g víz
- 2 g őrölt fahéj
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
- 50 dkg darált mák
- 25 dkg cukor
- 10 dkg darált keksz
- 200 g víz
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
- Az élesztőt 1 teáskanál porcukorral elkeverjük a langyos tejben.
- A többit hozzávalót egy tálba mérjük, majd az élesztős tejet hozzáadva, tésztává gyúrjuk (gép is végezheti, pl mixer keverőlapátja). Fóliába csomagolva hűtőszekrénybe helyezzük 30 percre.
- A töltelékhez keverjük össze a darált diót/mákot a keksszel. A vizet a fűszerekkel felforraljuk, és összekeverjük a darált dióval/mákkal. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni (előző nap is elkészíthetjük).
- A tésztából 30 g-os golyókat formázunk. Egyenként kinyújtjuk óvális alakúra, a közepére pedig 25-os tölteléket helyezünk, melyet henger alakúra formázunk. Ezután feltekerjük, picit megsodorjuk, és kifli alakúra hajtjuk.
- Sütőpapíros tepsire helyezzük, és lekenjük tojássárgájával. 1,5 órán át hűvös helyen pihentetjük (nem hűtőben). Ezután lekenjük tojásfehérjével, és újabb 1,5 órát pihentetjük hűvös helyen.
- Végül 190 fokos sütőben, 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése