2021. december 11., szombat

Pozsonyi kifli

 



Az első alkalom, hogy pozsonyi kiflit készítettem, ezért egy tuti bevált recept kellett hozzá (instagram: csehi.renike). Igazán munkás darab, és nem is készül el egyketttőre, de minden percét nagyon szerettem, a tészta nagyon jó minőségű, könnyű vele dolgozni. A töltelék pedig jó fűszeres, és jó sok a kifli belsejében. Vastag töltelék, vékony tészta - ilyen egy igazi pozsonyi kifli. Nagyon-nagyon finom!

Megj: A tészta csak az egyik fajta töltelékhez elég, tehát vagy diósat, vagy mákosat készítünk. Ha mindkettőt szeretnénk, akkor mindkét tölteléknek csak a felét készítsük el.

Hozzávalók 30 kiflihez:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 3.5 g szárított élesztő
  • 5 g só
A diós töltelékhez:
  • 50 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg darált keksz
  • 150 g víz
  • 2 g őrölt fahéj
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
  • 50 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg darált keksz
  • 200 g víz
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
  • Az élesztőt 1 teáskanál porcukorral elkeverjük a langyos tejben. 
  • A többit hozzávalót egy tálba mérjük, majd az élesztős tejet hozzáadva, tésztává gyúrjuk (gép is végezheti, pl mixer keverőlapátja). Fóliába csomagolva hűtőszekrénybe helyezzük 30 percre.
  • A töltelékhez keverjük össze a darált diót/mákot a keksszel. A vizet a fűszerekkel felforraljuk, és összekeverjük a darált dióval/mákkal. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni (előző nap is elkészíthetjük).
  • A tésztából 30 g-os golyókat formázunk. Egyenként kinyújtjuk óvális alakúra, a közepére pedig 25-os tölteléket helyezünk, melyet henger alakúra formázunk. Ezután feltekerjük, picit megsodorjuk, és kifli alakúra hajtjuk.
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, és lekenjük tojássárgájával. 1,5 órán át hűvös helyen pihentetjük (nem hűtőben). Ezután lekenjük tojásfehérjével, és újabb 1,5 órát pihentetjük hűvös helyen.
  • Végül 190 fokos sütőben, 20 perc alatt szép pirosra sütjük.




Nincsenek megjegyzések: