2021. december 31., péntek

Mákos zserbó



A kedvencünk most mákos verzióban is elkészült. Nem én találtam ki az ötletet, sok helyen láttam, és már régóta tervezem, hogy elkészítem. A szokásos zserbó receptemet vettem alapul, és tulajdonképpen csak a diót mákra, a baracklekvárt meggylekvárra, a csokit pedig fehér csokira cseréltem.

A fahéjas meggylekvár saját meggyből készült még a nyáron, azzal az elgondolással, hogy majd jó lesz sütikbe. Hát ebbe pont tökéletes!

Nagyon finom sütemény, főleg aki szereti a mákot.


Hozzávalók: 

  • A tésztához: 
  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 2 tojássárgája 
  • 25 dkg vaj 
  • 2 dl tej 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 2 dkg élesztő (vagy 1 tasak szárított, 7g)
  • nagy csipet só 


  • A töltelékhez: 
  • 25 dkg őrölt mák
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kis üveg fahéjas meggylekvár lekvár 


  • A tetejére: 
  • 18 dkg fehér csokoládé 
  • 5 dkg étcsokoládé


Elkészítése:


  • Az élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral összekavarjuk, majd konyharuhával letakarva felfuttatjuk (gyorskovász). 
  • A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval, és a gyorskovásszal együtt összegyúrjuk. 
  • A mákot összekavarjuk a cukorral, illetve a citromhéjjal. 
  • A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd egyenként vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Az első lapot sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk, és dzsemmel vékonyan megkenjük. Megszórjuk a cukros mák harmadával, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt is megkenjük dzsemmel, és megszórjuk cukros mákkal. 



  • Az utolsó réteget ugyanígy, majd az egészet megszúrkáljuk, egészen a tészta aljáig, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük. 
  • A fehér csokoládét mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére kenjük egyenletesen. Ezután az olvasztott étcsokoládéval megmintázzuk.
  • Néhány óra állás jót tez neki, mielőtt szeletelnénk.
Hagyományos zserbó itt, marcipános zserbó itt, túrós zserbó recept pedig itt található.

Nincsenek megjegyzések: