2018. november 6., kedd

Citrom szelet



Többször kóstoltam már citromszeletet, mindenik más volt. De ilyen finom, és puha azt hiszem, egyik sem! Pont annyira édes és pont annyira citromos, hogy abszolút harmónikus legyen.
Szóval, nálam ez a bevált citrom szelet :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • kb 1-1,5 dl tej
  • 0.5 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • nagy csipet só

A krémhez: 

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 7 dl tej
  • 7 púpos evőkanál liszt
  • 1,5 citrom leve 

Elkészítése: 

  • Egy tálban a tésztához valókat kimérjük, és alaposan összegyúrjuk. Annyi tejet adagoljunk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon, ne legyen ragacsos.
  • Közben a krémhez egy edényben csomómentesre keverjük a lisztet, meg a tejet, majd lassú tüzön, folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. 
  • A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk. Rendre kisütjük, 180 fokos sütőben, 12 perc alatt. 
  • A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd a kihűlt péphez kavarjuk mixerrel, szép simára. 
  • A krémet gondolatban három rászre osztjuk, majd a lapokat betöltjük. 
  • Néhány órát állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak, és ezután szeleteljük.
Megj: A fotón látható sütemény kisebb adagból készült, ezért csak három lapot sütöttem.
          Mielőtt a lapokat betöltenénk, kóstoljuk a krémet, hogy be tudjuk állítani a megfelelőre az édes-savanyú ízt. A citrom nagyságától is függ, hogy mennyire savanyú.
          A tetejét procukorral is megszórhatjuk, de citrom mázat is készíthetünk rá.

Nincsenek megjegyzések: