Többször kóstoltam már citromszeletet, mindenik más volt. De ilyen finom, és puha azt hiszem, egyik sem! Pont annyira édes és pont annyira citromos, hogy abszolút harmónikus legyen.
Szóval, nálam ez a bevált citrom szelet :)
Hozzávalók a tésztához:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 tojás
- kb 1-1,5 dl tej
- 0.5 csapott teáskanál szódabikarbóna
- nagy csipet só
A krémhez:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
- 7 dl tej
- 7 púpos evőkanál liszt
- 1,5 citrom leve
Elkészítése:
- Egy tálban a tésztához valókat kimérjük, és alaposan összegyúrjuk. Annyi tejet adagoljunk hozzá, hogy a tészta szépen összeálljon, ne legyen ragacsos.
- Közben a krémhez egy edényben csomómentesre keverjük a lisztet, meg a tejet, majd lassú tüzön, folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
- A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk. Rendre kisütjük, 180 fokos sütőben, 12 perc alatt.
- A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd a kihűlt péphez kavarjuk mixerrel, szép simára.
- A krémet gondolatban három rászre osztjuk, majd a lapokat betöltjük.
- Néhány órát állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak, és ezután szeleteljük.
Megj: A fotón látható sütemény kisebb adagból készült, ezért csak három lapot sütöttem.
Mielőtt a lapokat betöltenénk, kóstoljuk a krémet, hogy be tudjuk állítani a megfelelőre az édes-savanyú ízt. A citrom nagyságától is függ, hogy mennyire savanyú.
A tetejét procukorral is megszórhatjuk, de citrom mázat is készíthetünk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése