Nagyon szeretjük a diós tortákat, főleg a vajas krémmel töltötteket, szerintem diósban úgy az igazi. Eszterházyt még sosem készítettem, de már sokszor kóstolam cukrászdában. Viszont egy igazán jót még nem ettem, vagy túl édes, vagy túl kevés a dió, vagy nem az igazi a krém. Sok receptet átnéztem, mire eldöntöttem, hogy szerintem hogyan lehetne egy igazán jó Eszterházyt készíteni.
Szerintem az eddigi legjobb, amit kóstoltunk, ezzel a család is egyetértett.
Hozzávalók 12 szelethez a lapokhoz:
- 8 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 2 evőkanál liszt
- csipetnyi só
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 5 dkg darált dió
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1,5 dkg vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál rumaroma
A tetejére:
- 15 dkg fehér csokoládé
- 3 dkg tejcsokoládé
- néhány szem dió
Elkészítése:
- A tésztához a tojásfehérjét a cukorral meg a sóval kemény habbá verjük (a cukrot a vége fele adjuk hozzá). A lisztet meg a diót óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát öt egyenlő részre osztjuk. Egy sütőpapírra 22 cm-es kört rajzolunk, a massztát egyenletesen elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, kb 12-14 perc alatt egyenként megsütjük az öt lapot.
- Közben a krémhez a tojássárgáját a pudinporral, a cukorral, meg egy kevés tejjel csomómentesre kavarjuk. A többit tejet hozzáadva, lassú tüzön, kavargatva sűrű krémmé főzzük.
- A vajat a porcukorral meg a rummal habosra kavarjuk, és a kihűlt krémmel, meg a dióval simára keverjük. Egy kevés krémet félreteszünk a torta oldalára (nagyon kevés szükséges), illetve a díszítéshez, a többit négy részre osztjuk, és megtöltjük a lapokat. Az utolsó lapot úgy helyezzük a tetejére, hogy a sima fele kerüljön felül.
- A kétféle csokoládét felolvasztjuk, a tejcsokoládét egy zacskóba töltjük, a sarkát pedig kivágjuk. A fehér csokoládét egyenletesen a tetejére simítjuk, és rögtön csíkokat húzunk a barna csokoládéval. Ezután fogvájóval a csíkokra merőlegesen vonalakat húzunk, végül pedig mindenik közé újabb vonalakat. A tetejére rózsákat nyomunk és dióval díszítjük.
- Amikor a csokoládé megdermedt, szeletelhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése