2009. október 18., vasárnap

Rozsos riegel


Ha jol emlekszem, a riegel E.Margit oldalarol szarmazik, en Mohatol tanultam ezt a valtozatot, amibe beleszerettem es gyakran keszitem.
Konnyen elkeszitheto, egeszseges, finom az ize, jo sok lesz belole,csak egy kicsit idoigenyes. De megeri, megeri! :)

Hozzavalok:

Az elotesztahoz:
  • 30 dkg oregteszta
  • 10 dkg feher kenyerliszt
  • 10 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 280 ml langyos viz
  • 1 tk barnacukor
  • 2 dkg eleszto
Alaposan kikeverem, letakarom es kb 45 percig allni hagyom. Ezalatt a keverek szepen megno, buborekos lesz.
A tesztahoz:
  • 150 gr joghurt
  • 1 ek ecet
  • 3-4 tk so
  • 2-3 ek olaj
  • 20 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 20 dkg teljes kiorlesu rozsliszt
  • 2 ek burgonyapehely (vagy tejpor, de el is maradhat)
  • 1 kk buzasikér
  • 3 ek lenmagpehely (nekem most zabpehely)
  • 1 tk orolt komeny
Ezeket a hozzavalokat az elotesztaval egyutt a kenyersutobe pakolom. 20 perc dagasztas utan 1 orat kelesztem, majd kiboritom es kicsit atgyurom.
A tesztat ujjnyi vastagra nyujtom es kis teglalapokra vagom. Sutopapiros tepsire helyezem, megspriccelem vizzel, megszorom a kovetkezo magkeverekkel: napraforgo, len, szezam, zabpehely (most togmag kerult szezam helyett). Ovatosan belenyomkodom a magokat.
Kb 20 percig hagyom a riegeleket pihenni, majd ismet megspriccelem vizzel es 200 fokon 30-35 perc alatt megsutom.

13 megjegyzés:

Belly írta...

Köszönöm.

Kiskukta írta...

Nagyon szépek! Itt az ideje, hogy én is süssek riegelt, már úgy is régen készítettem. Neked a lenmagok ráragadnak rendesen? Nekem azok rendszerint lepotyognak, ezért nem is szoktam szórni vele szinte semmit, csak ha sajtra szórom rá, mert abba beleragad. Te hogy csinálod, hogy ráragad?

Vali írta...

Jaj, de régen sütöttem riegelt. Na majd valamelyik nap. Azaz aug. 20-ára, de azt nem mi ettük meg.

Edó írta...

Noemi,hat egy par lehull eves kozben,de nagyjabol megmaradnak.En szoras elott es utan is vizezem.Ugy vettem eszre,ha picit ropogosabbra sutom jobban megallnak amagok.

Alíz, Erdélyből írta...

Hogy Te mikre vagy képes! Egyszer megkóstolnám, mert kétlem, hogy lenne időm rá, hogy elkészitsem. :)

Kata írta...

Edó, nemrég sült ki a riegelem, kettőt még melegen felfaltam belőle. Mit mondjak...isteni finom! Igaz, kicsit átalakult, de ilyen finom péksütit régen ettem.
Köszi!!!:) (majd ha odaérek, lesz írás is róla)

Edó írta...

Nalunk is abszolut kedvenc a riegel!Azert is praktikus,mert eleg nagy adag lesz belole,igy masnap nem kell ujabb adagot sutni.Orulok hogy nektek is tetszett!Amiota megtanultam Mohatol,azota rendszeresen sutom:)

jucus írta...

Szia Edó!
Most hétvégén fogom elkészíteni a riegelt(először),de valamit nem tudok.Kenyérsütő géppel szoktam dagasztani,abba hogyan(mikor) teszed bele az öregtésztát:legalulra a folyékony anyagokhoz,v.feljebb?Előre is köszi a segítséget!Jucus

Edó írta...

Szia Jucus!Én alulra szoktam,a folyadékhoz!Sok sikert, majd számolj be róla:)

jucus írta...

Szia Edó!
Megsütöttem a riegelt,nagyon finom lett!Itt volt a nagy család,s elkérték a receptet.S mivel maradt öregtésztám,kinéztem 1-2 kenyérreceptet is.Bár nekem kicsit tömör,legközelebb pici folyadékot teszek még bele.Azt hiszem,nem utoljára készítettem!
Jucus

Edó írta...

Jucus,nagyon örülök,hogy mindekinek ízlett,nálunk is nagy kedvenc!HA tömörnek találod,akkor a tésztához járó teljes kiörlésű liszt egy részét cseréld fehér lisztre,akkor lazább szerkezetű lesz.

jucus írta...

Szia Edó!
Megint elkészítem a riegelt,s az a kérdésem:az előtésztát elkészíthetem előző nap este,s a hűtőbe raknám reggelig?Kevés időm lesz rá,s nem akarok hajnalban kelni,hogy végezzek,mire megyek dolgozni.Öregtésztám már van!
Jucus

Edó írta...

Jucus,mivel ez a keverék meglehetősen híg állagú,ezért nem merném tanácsolni a hűtőztetést..de nem biztos hogy igazam van.Azt tanácsolom,hogy kérdezd meg Mohát,hátha ő okosabb nálam.

http://mohakonyha.blogspot.com/