Ezek azok a zsomik, amiket heti rendszeresseggel sutok, lassan 2 eve, amiota Limara beirta a receptet E. Margit oldalara. Nagyon konnyu, foszlos, jo izu zsemlek, en termeszetesen mindig teszek bele teljes kiorlesu lisztet is.
Hozzavalok:
- 2 dl tej
- 150 g natur joghurt
- 0,5 dl olaj
- 1 tk cukor
- 1,5 tk so
- 20 dkg nyanyateszta
- 35 dkg feher kenyerliszt
- 20 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
- 1 ek ecet
- 2 dkg eleszto
- A hozzavalokat ebben a sorrendben a kenyersuto ustjebe helyezem, 20 percig dagaszttatom.
- Az ustot kiveszem a gepbol, letakarom konyharuhaval es meleg helyen jo duplajara kelesztem.
- A megkelt tesztat kb. 10 darabba vagom, egyenkent atgyurom, zsemlenek formazom, (kozben a kezemet lisztezem, hogy a teszta ne ragadjon) sutopapiros tepsire teszem es hagyom hogy szepen megnojenek (20-30 perc).
- Vizzel lespriccelem a zsemleket, es 200 fokos sutoben 20-25 percig sutom. Hatalmas zsomik lesznek, es ennyi tk liszt ellenere is konnyu, puha belzetuek.
- Neha szorok bele kulonbozo magvakat, vagy miutan megspriccelem, a tetejuket szorom meg (len-, napraforgo-, szezam-, tokmag, vagy dekorsoval).
A szepen kidolgozott teszta ilyen holyagos.
2 megjegyzés:
Gyönyörű, mit mindig! :))
Koszonom Limara, evek soran belejon az ember, es ahogy irtad, a kenyeret nem eleg csak ugy osszedobni,egyutt kell lelegezni vele:)Persze majdnem mindent neked kosoznhetek ilyen teren,es persze a tobbi pekecskenek,akik folytonosan segitettek ha elakadtam valamiben.
Megjegyzés küldése