2009. október 5., hétfő

Nyanyas-joghurtos zsemlek


Ezek azok a zsomik, amiket heti rendszeresseggel sutok, lassan 2 eve, amiota Limara beirta a receptet E. Margit oldalara. Nagyon konnyu, foszlos, jo izu zsemlek, en termeszetesen mindig teszek bele teljes kiorlesu lisztet is.

Hozzavalok:
  • 2 dl tej
  • 150 g natur joghurt
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk so
  • 20 dkg nyanyateszta
  • 35 dkg feher kenyerliszt
  • 20 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 1 ek ecet
  • 2 dkg eleszto
Elkeszites:
  1. A hozzavalokat ebben a sorrendben a kenyersuto ustjebe helyezem, 20 percig dagaszttatom.
  2. Az ustot kiveszem a gepbol, letakarom konyharuhaval es meleg helyen jo duplajara kelesztem.
  3. A megkelt tesztat kb. 10 darabba vagom, egyenkent atgyurom, zsemlenek formazom, (kozben a kezemet lisztezem, hogy a teszta ne ragadjon) sutopapiros tepsire teszem es hagyom hogy szepen megnojenek (20-30 perc).
  4. Vizzel lespriccelem a zsemleket, es 200 fokos sutoben 20-25 percig sutom. Hatalmas zsomik lesznek, es ennyi tk liszt ellenere is konnyu, puha belzetuek.
  5. Neha szorok bele kulonbozo magvakat, vagy miutan megspriccelem, a tetejuket szorom meg (len-, napraforgo-, szezam-, tokmag, vagy dekorsoval).


A szepen kidolgozott teszta ilyen holyagos.

2 megjegyzés:

Limara írta...

Gyönyörű, mit mindig! :))

Edó írta...

Koszonom Limara, evek soran belejon az ember, es ahogy irtad, a kenyeret nem eleg csak ugy osszedobni,egyutt kell lelegezni vele:)Persze majdnem mindent neked kosoznhetek ilyen teren,es persze a tobbi pekecskenek,akik folytonosan segitettek ha elakadtam valamiben.