2009. október 25., vasárnap

Méteres kalács


Ki ne ismrené a méterest? Ez egy klasszikus örök kedvenc, nálunk mindneki nagyon szereti!

Hozzávalók a kétféle piskótához: 

  • 4 tojás 
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • csipetnyi só
  • ezen kívül 1,5 evőkanál olaj, és 2 evőkanál kakaó

A krémhez: 

  • 2 tasak epres pudingpor (8 dkg) - készíthető csokis pudinggal is
  • 7,5 dl tej
  • 13 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál rumaroma

A glazúrhoz: 

  • 12 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál forró víz
  • 1 evőkanál olaj


Elkészítése:

1.     A tojássárgáját a cukorral habosra kavarjuk. Ezután felváltva fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, meg a vizet, miközben mixerrel tovább kavarjuk. Beleforgatjuk a sütőporral, meg a sóval elkevert lisztet, végül pedig óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.


2.     A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe 0,5 evőkanál olajat, a másik felébe pedig 1 evőkanál olajat, és 2 evőkanál kakaót kavarunk.


3.     Mindkét masszát egy-egy, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb 30 percig sütjük (végezzünk tűpróbát. Hagyjuk kihűlni.


4.     A krémhez a vajat, meg a porcukrot habosra kavarjuk, és rummal ízesítjük. A pudingot a tejben a szokásos módon megfőzzük, majd langyosra hűtjük.


5.     A habosra kavart vajat a pudinggal csomómentesre kavarjuk.


6.     Mindkét piskótát kb másfél ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Ezután felváltva egymás mellé rendezzük a szeleteket, és jó vastagon megtöltjük krémmel.


7.     A glazúrhoz a hozzávalókat simára kavarjuk, és a sütemény tetejére simítjuk.


8.     Miután a glazúr megszilárdult, ferdén szeleteljük.



-->

A kalács hossza 1 méter, én két 0,5 métereset készítettem.

2 megjegyzés:

Viki írta...

Edó, jöttem megnézni hogy tényleg elfogyott ? Le is mentettem, nem soká bevetem. Meglátjuk nálunk meddig tart ? Ha a gyerkőceim jönnek, akkor kb 10 percig :)

Edó írta...

Viki,az en gyerekeim valahogy az ilyen tipusuakat nagyon szeretik.Nemcsak ok:))