Nagyon regen keszulok a tokmagos zsemlere. Most boven volt tokmagom, ugyanis a napkoziben az egyik tokbol madareteteot keszitettunk, a magokat megtartottam, kiszaritottam. Ez egy olyan fajta tok volt, amelyben hej nelkuli magok voltak, igy egyszeruen csak kiszedtem, sutopapirra tettem, megsoztam es a futotesten szepen megszaradtak. Ezeket hasznaltam most fel.
A recept innen szarmazik.
Hozzavalok:
- 270 ml viz
- 2 ek tejfol
- 4 dkg margarin (nekem 3 ek olaj)
- 2 kk so
- 1 kk cukor
- 50 dkg feher kenyerliszt
- 2,5- 2,5 dkg zabkorpa es zabpehely
- 2 dkg eleszto
- a keneshez: 1 tojas es tokmagok
- A hozzavalokat ebben a sorendben a kenyersutobe pakoltam, dagasztas, majd kelesztes duplajara.
- Kiboritottam, gyengeden atgyurtam, kinyujtottam vekonyabbra es keves olvasztott vajjal kentem meg.
- Felcsavartam es kb 5 cm hosszusagu darabokra vagtam.
- A tojasfeherjet elkevertem keves vizzel, ebbe martottam a zsemlek aljat, utana a tokmagba.
- Sutopapiros tepsire helyeztem es meg 15 percig kelesztettem, szepen megnottek.
- A tojassargat es feherjet osszekavartam, megkentem vele a zsemlek tetejet es 200 fokos sutoben 25-30 percig sutottem.
Alighogy kivettem a sutobol, kertek a gyerekek, meg langyosan megkentem hazi baracklekvarral, ugy ettek, mint a cukrot:) Legkozelebb a tetejere is szorok tokmagot. Sajnos hamar el fog fogyni...
1 megjegyzés:
Érdekes:)
Megjegyzés küldése