2009. október 16., péntek

Környezettudatos vásárlásra buzdít a Zöld Erdély


A minap korkerdest kaptam Aliztol, hogy mennyire is vagyok tudatos vasarlo. Nos, lassuk a tizparancsolatot:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Mindig lista alapjan vasarolok, de altalaban szupermarketekben, mivel kisboltokban sajnos ezek felet sem kapnam meg (nincsenek jol felszerelt kisboltok), akkor legalabb 3 uzletet kellene vegigjarni, de meg igy sem hiszem, hogy mindent megkapnek. Sajnos nagyon hajlamos vagyok jelenlegi hangulatom alapjan vasarolni, ezert kivtel nelkul mindig kerul a kosarba olyan is, ami nem volt felirva..

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Egyetlen kisuzlet van a kornyekunkon, ahol nyugodt szivvel vasarolhatok. Ebben a boltban odafigyelnek a vasarlora, hogy mit adnak el neki. Sajnos mas kisboltokban rosszak a tapasztalataim, nincs feltoltve az arukeszlet, nem friss az aru, vagy epp lejart a szavatossaga. Egyszoval, sajnos nem adnak az alapveto dolgokra.
Zoldseg, gyumolcs, turofelet, ordat mindig a piacrol veszek, termeszetesen nem a szupermarketbol. Szerencsere boseges a kinalat es bizok is a termekekben.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Igen, mindig viszek szatyrtot, amibe a vasaroltakat pakoljuk. Ha elfelejtjuk, akkorvalahogy csak eljutunk a csomagtartoig...

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

A kozpont nagyon messze lenne az otthonunktol azt hiszem gyalog :)) plusz meg 2 gyerekkel is, autoval is alig ferunk bele az idobe, tomegkozlekedes meg meg korulmenyes lenne errefele, nem beszelve ha egy zsakot is kene meg cipelnunk, tehat egyertelmuen marad a kocsi, gyorsabb, egyaltalan nem dragabb a busznal es sokkal praktikusabb.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Na, ehhez viszont ragaszkodom. A helyi es kornyekbeli termekek kivaloak, amennyiben modom van ra barmit helyiektol veszek meg (tejtermek, mez, liszt, dio...). Halistennek ilyen tekintetben szerencses videken lakunk. Pl. juhsajtot is szivesn veszunk helyiektol, amibol majd turot gyurunk.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Visszavalthatosag sajnos nalunk meg nem tema,a szelektiv gyujtes sem regen kezdodott es sajnos az sem mindenhol, pl nalunk nem....tenyleg nagyon zavaro az allandoan felgyulo flakon pl, meg az is idegesito, hogy gyes termeken tul sok a csomagolas, a termek benne pedig tul keves ahhoz kepest! Elkezdve a joghurtoktol, a zacskos edessegekig, ssemmiben nincs annyi termek, mint amekkora a csomagolasa.
.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Igen, ez az, ami nalam elso es legfontosabb amikor vasarolok. Mindig szigoruan atnezem a cimket, de sajnos az sem annyira iranyado, igy ha nem bizok benne elegge, megy vissza a polcra. Megprobalok minel termeszetesebb dolgokat megvenni, mar ha egyaltalan vannak ilyenek, annak ellenere is, hogy azt irja rajta...szeretek a bio boltban vasarolni, inkabb tobb penzt szanok ra.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Azt hiszem erre mar valaszoltam, piacon vasarolom meg, nagyobb uzletekbol soha (de meg kicsikbol sem), hacsak nem hirtelen kell egy etelhez pl par darab valami. Szeretem, ha az alma nyuves, mert tudom, hogy nem latott vegyszert.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Nem tudok rola, hogy lennenek egyszer hasznalatos dolgaink..nem is torekszunk ezek megvasarlasara, tenyleg abszolit foloslegesek.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Ezt is megvalaszoltam mar, es teljes mertekben egyetertek azzal, hogy az vagy, amit eszel. En igazan megtapasztaltam mindket vegletet:)

Most dontse el mindenki, mennyire vagyok vagy nem vagyok tudatos vasarlo...en ugy latom, a lehetosegeimhez merten probalok az lenni. Az egeszseg es kornyezet mindenekelott.

A kerdest szeretnem tovabbjuttatni :

Kiskuktanak
Ottisnak
Limaranak
Bezsanak
Edithnek


5 megjegyzés:

Vali írta...

Edokám köszönöm kérdést. Igyekszem válaszolni.

Kiskukta írta...

Én is köszönöm, majd megirom én is.

Ottis írta...

Kedves Edó, hétvégén nem voltam netközelben, mert Kolozsvárra utaztunk.Ezért reagálok most.Köszönöm a kérdést.Azt előre jelzem, hogy talán nem leszek olyan hosszú és teljes beszámolós, mint a tied!Gratulálok, nagyon jól összefoglaltad, igazából nem is tudom mit lehet még hozzáfűzni.A lényeg az, hogy elég rövidre szoktam fűzni a mondókáimat a blogon ami nem receptre vonatkozó, így ne haragudj majd ha rövidebb leszek, kérlek!Puszi,Ottis

Edó írta...

Ne izgulj,en is jo egy hetre ra valaszoltam,nekem sincs semmi idom,csoda hogy ez is megszuletett.

Alíz, Erdélyből írta...

Köszi a tartalmas válaszaidat, igazából senkitől nem vártam hosszas "elemzést", ennek ellenére szinte mindenki azt irt. :) Köszönöm mégeccer...