2009. október 16., péntek

Pisztrang parolva, rozmaringos krumplival


Az ugy kezdodott, hogy tegnap bevasarolni mentunk. Gondoltam, megnezem magamnak, hatha lenne friss hal. Meg annal is jobban meglepodtem, mikor meglattam a rengeteg elo, friss pisztrangot, vittek mint a cukrot. Ferjem vacilalt, hogy ne vegyunk, mert elve nem ernenek haza, nem tudjak elvezni a gyerekek, majd honap. Nagy busan lemondtam egy idore.
Alig ertunk haza, szalad apukam, hogy hamar a gyerekek a furdobe, mert usznak a halacskak! :)

Na, volt ott haletetestol elkezdve minden. Es persze a halakat meg is kaptuk :) hiaba, a sors keze..
Apukam meg is pucolta, nem volt mas dolgom, mint elkesziteni. Nem akartam nagy macerat, hamar menjen es finom legyen.



Hozzavalok:

  • friss, megtisztitott pisztrang
  • citrom
  • olivaolaj
  • fokhagyma
  • zsalya-, bazsalikom- es petrezselyemlevelek
  • so, bors
  • alufolia
Elkeszites:
  1. A halakat beirdaltam, soztam borsoztam es jol atmassziroztam.
  2. A vagatokba egy-egy vekony szeletke fokhagymat es bazsalikomlevelet tettem.
  3. Szetnyitottam es jol megpakoltam zsalyaval es petrezselyemmel.
  4. Meglocsoltam olajjal es citromlevel, foliaba csomagoltam es ment a sutobe, kb 30 perc, 200 fokon.
A koret rozmaringos krumpli :
  1. Apro szemu krumplit meghamoztam, egyben hagyva a tepsibe raktam, so, bors, rozmaring, meglocsoltam keves olajjal, par csepp balzsamecettel, jol osszeforgattam, foliaba csomagoltam es a hallal egyutt ment a sutobe.


Keszitettem egy egyszeru, am nagyon finom petrezselymes martast is:
  1. Keves vajon 2 ek tk. lisztet piritottam, hozzaadtam sok aprora vagott petrezselyemzoldet, felontottem tejjel, soztam, borsoztam.
  2. Amikor besurusodott, csopogtettem bele citromlevet (nem sokat, kostolgattam).
Meg kell hogy mondjam, a vegeredmeny minden varakozasomat folulmulta. Azt tudni kell, hogy nem vagyok oda a halas etelekert, de ez valami isteni lett. Olyan izek, illatok jottek ki, es olyan elvezettel ettuk, hogy kesz elmeny volt.
Es en nagyon orulok, mert a hal nagyon egeszseges es szukseges szervezetunk szamara. A benne levo eszencialis zsirsavak (az omegak) , asvanyi anyagok es vitaminok felelnek a hormonalis egyensuly megtartasaert, a zsirraktarozas szabalyzasaert, a bor rugalmassagaert es nem utolso sorban karban tartjak a koleszterint is.

4 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Én nagyon szeretem a halakat, kérhetek én is? Nagyon jól néz ki!

szepyke írta...

Hu, de bátor gyerek, én a halhoz közel sem megyek!:)))))

Edó írta...

Noemi, kerhetsz, de mar keso,felfaltuk:)) tervezem holnap veszek es ismet keszitek! Akkor hagyok neked kostolot;)

Szepyke,a kisfiam (2,5 eves) viszont meg sem erintette,csak tavolrol sasolta:) lanykam bezzeg!:))))

Zuzana írta...

Ezt más halból is elkészithetem?