2009. október 13., kedd

Hol volt, hol nem volt...atvaltozasom


Egy jo ideje keszulok megirni ezt a cikket. Ennyi ido utan, azt hiszem batran megirhatom, mert mar lassan 2 eve, hogy a sportnak koszonhetoen megszabadultam az oszes (!) felesleges kilomtol, ami csaknem 30 kilot jelent.

Akik ismernek szemelyesen, azok tudjak hogy neztem ki ennyi kilo plusszal, de azt hiszem a kepek onmagukert beszelnek.


Kezdodott ugy anno 8-9 eve, amikor az 50 kilombol 60 lett, erettsegi utan. Igaz, a dologban hormonvaltozas is kozrejatszott, de sajnos rossz evesi szokasaimnak is koszonhettem a gyors hizast (esti eveszetek, stb). Par evig volt rajtam a 10-15 kg felesleg, aztan elso terhessegemnel 93 kiloval mentem szulni! Utana is 83 maradtam...Kesz remalom volt, nem tudtam magam elfogadni, nem voltam boldog, annak ellenere, hogy a vilag legcsodasabb ferfi felesege lehettem es egy imadnivalo kislany edesanyja. Hiaba szerettem volna szepen feloltozni, sehol nem talaltam magamnak valo meretet. Az arcom teljesen elvaltozott, igy hat nem is jartam szinte sehova, es kedvem sem volt semmihez. Enyhen szolva depresszios lettem.


Probalkoztam "csodadietakkal", amik inkabb artottak, mint hasznaltak volna, termeszetesen. Azota is teljesen elitelek mindenfele dietat, es husegesen buzditok mindnekit hogy ne fogjanak bele.
Masodik terhessegem utan megszuletett a kisfiunk, a sok plusz kilo maradt.Ugy ereztem nyugtalan es elegedetlen vagyok, tudtam, ez nem en vagyok, en tobbre vagyok kepes, nekem nem kell igy elnem.
Mivel egy imadnivalo csaladom van, es nekem ok a legfontosabbak mindenek elott, nem engedhettem meg magamnak, hogy allandoan rosszkedvu es ingerult legyek, mert igenis nekem van a legszebb szerepem: anya es feleseg lehetek. A ferjem mindig is mellettem allt mindneben, o nemcsak a ferjem, hanem valojaban a TARSAM.


Egy adott pillanatban, elkezdtem gondolkodni azon, hogyan masszak ki ebbol az allapotbol es hogyan legyek a ferjem csinos es kedves felesege, gyerekeimnek meg szep es sok szeretetet sugarzo anyukajuk.
Arra jutottam, hogy talalnom kell magamnak valamit, amitol jol erzem magam. Mert csak akkor indulhat el valami valtozas, es a korulottem levok is akkor lesznek igazan boldogok, ha en az leszek.
Elkezdtem aerobicra jarogatni, de igazabol nem gondoltam volna, hogy ennyire rendszeresen fogom uzni...az edzes hatasara minden heten 4 kilotol szabadultam meg. Minden leadott kilo utan egyre boldogabb lettem, es 5 honap utan mar kezdtem magamban meglatni a not.
Elhagytam az esti eveszeteket, de napkozben nem vontam meg semmit magamtol. Az aerobicrol tudni kell, hogy nagyon kemeny zsiregetes es alakformalas, heti 3-szor 1 ora. A 3 ora kulonbozo, step aerobic, taebo es step+fitt ball.
Az elso 5 honap utan (minusz 18 kg), par honapig megallt a sulyom, de mivel husegesen jartam minden aerobic orara, este meg nem ettem, igy par honap utan ismet lement ugy kb 7 kilo. Az utolso 4-5 kilo iden tavasszal ment le, amikoris meg egeszsegesebb eletmodba fogtam, sok mindent megvaltoztattam az etkezesben, mindenbol az egeszsegesebbet valasztom azota is. Osszeallitottam egy olyan etrendet, ami keves kaloriat tartalmaz, de annal tobb taperteket amire igazabol szuksegunk van, ugymond egy kiegyensulyozott taplalkozas. Hozom kesobb ezek receptjeit is. Azt azert tudni kell, hogy azelott is odafigyeltm, hogy mit teszek az asztalra. Megtanultam bizonyos eteleket maskepp, egeszsegesebb hozzavalokkal es modon elkesziteni, a gyerekek miatt is.
Ezuton ismet szeretnem megkoszonni a ferjemnek, amiert ilyen csodalatos ember, mert kitartott mellettem es akkor szeretett a legjobban, amikor a legjobban kellett. Az o onzetlen segitsegevel,- hogy vigyazott a gyerekekre, hogy biztatott, hogy szeretett es segitett mindenben,- sikerult, es persze az en kitartasommal es szorgalmammal.
Lassan 2 eve, hogy elbucsuztam folosleges kiloimtol...azota egyre jobban erzem magam, egyre buszkebb vagyok magamra amiert megcsinaltam, es egyre jobban orulok, hogy csinos feleseg es anyuka lehetek, az aerobic pedig elsodleges hobbimma es eletem reszeve valt.


En mindenkit arra buzditok: eredmenyes fogyas erdekeben fel kell hagyni az addigi eletmodunkkal, (ez nem olyan szigoru dolog, mint ahogy hangzik) es nemcsak a fogyas miatt, hanem sajat egeszsegunk es jovonk erdekeben oda kell figyelnunk magunkra. Mozogni meg kotelezo valamit, mert ezzel maradhatunk fiatalabbak, vidamabbak es sokkal de sokkal egeszsegesebbek.

2011 február 19-én: a mérleg kerek 50 kilót mutatott. Ezt a számot kb. 10 éve láttam utoljára, eddig az 52 volt a minimum. :)

Tanacsaim egeszseges taplalkozashoz, etrend kialakitashoz

68 megjegyzés:

Zolda írta...

Gratulálok! Ilyen akaraterőt kívánnék én is magamnak... Nagyon csinos lettél és nagyon szép családod van!
Zolda

Ági, aki főz írta...

Ez fantasztikus és szerencsés vagy, hogy ilyen jó kis család van körülötted.

Kiskukta írta...

Hát le a kalappal! A képek tényleg önmagukért beszélnek! Azért kíváncsi vagyok a kajákra is amit összeállítottál magadnak, volt benne szétválasztás is, hogy a fehérjét mivel eszed, meg ilyesmi, vagy csak egészséges ételekre törekedtél?

anna írta...

a ferjed is megkoszonheti neked (vagy a sorsnak) am h milyen szuper felesege van
nagyon gratulalok

sedith írta...

Hát, alig hiszek a szememnek! HA egy valamilyen fogyasztó cuccot reklámozó lapban látnám, kamunak mondanám az egészet.
Edó, gratulálok! Le az összes kalappal előtted! Igen, így kellene ezt csinálni, és én biztos vagyok benne, hogy főként rajtunk múlik, ha nem mennek le a kilók. Én most annál a 15 kilónál tartok, és félek, hogy nem állok meg ennyinél, ha nem teszek valamit ellene. Minden tanácsot, tapasztalatot, javaslatot szívesen fogadok.
Nagyon ügyes voltál, vagy!

nana írta...

le a kalappal! büszke lehetsz magadra, és fantasztikus családodra!

Chef Viki írta...

Szívből gratulálok! Bámulatra méltó az elszántság, a kitartás és az eredmény önmagáért beszél! Nagyon szép és csinos vagy!

A családod pedig gyönyörű :-)

Névtelen írta...

Gratutálok! Ez valóban példaértékű történet.

Lívia írta...

Nem semmi, amit véghezvittél! Minden elismerésem! És várom a jó recepteket:)

csincsilla írta...

Én is gratulálok! Pont azt gondolom, amit Zolda:)

Névtelen írta...

Gratulálok neked! Minden elismerésem! Nagyon megértelek, mert hasonló,:-)) de kisebb mértékű változáson mentem át én is 4 éve, nem volt könnyű, ma is figyelni kell, nekem még lenne mit leadni, csak én elég későn kezdtem.Az én koromban már a természet is erősen beleszól, úgyhogy egyelőre örülök ennek, amit megtartottam, ja és a mozgás, az igen, kell hozzá... jó a testnek és léleknek.
Minden jót neked az "új" bőrödben :-))
Mari

Edó írta...

Nagyon koszonom mindenkinek a kedves szavakat,nagyon jol esnek:)Neha en is alig hiszem ami megtortent, jo erzes,hogy kicserelodtem,es azt vehetek fel amit szeretnek,nem azt ami eppen ram jon...

Kiskukta,semmifele szetvalasztas nincsen,egyszeruen csak arra torekedtem, hogy amit megeszek egeszseges legyen es taplalo is,ne kelljen koplalni,dene hizlaljon.Van 5 fontos etelcsoport(hus,tejtermek,gabona,zoldseg,gyumolcs),ezeket vettem alapul,ezekbol foztem,persze nem mindegy pontosan mit,es milyen formaban.Ezt persze meg kellett tanuljam,hogy termesztesse valljon,pont ugy mint az egeszsegtelen etkezes.En ugy tartom,hogy minden rossz szokasnak van leszokasa is.

Anna,a ferjem orul is nagyon es buszke ram,egy csodalatos ember,nelkule nem sikerulhetett volna ez!

Edit,15 az a plusz rajtad?Tanacsaim vanak,sokat tapasztaltam a majdnem 2 ev alatt,fogok meg irni rola,foleg egy-egye recept kapcsan.

Moha írta...

Edó fantasztikus vagy! Gratulálok az erődhöz és kitartásodhoz! Várjuk a recepteket is!

Edó írta...

Moha,koszonom!Vegul is majdnem minden etelt el lehet kesziteni egeszsegesen,kis modositassal,dehat ezt te is tudod:)Annak idejen is te tanacsoltad a riegelt,azota rendszeresen keszitem.Majd utalok minden etelnel az egeszsegesebb valtozatra is.

Kiskukta írta...

És a családod is ugyanazt eszi mint te, vagy külön főzöl nekik? Kíváncsian várom a reciket. Én is fogyózgatok, de úgy látom, hogy nincs bennem akkora elszántság mint benned, kb 15-öt szeretnék leadni, annyival én megelégednék, bár nem lennék olyan csini mint te, de nem is törekszem rá.

Ottis írta...

Szia Edó!
Nagyon ügyes vagy!Nem mindenki tud ilyen kitartó lenni! Nekem eddig nem igazán volt súlypróblémám, de viszont alakformálásra nagy szükségem lenne....
Te hova jársz, megkérdezhetem?

Névtelen írta...

Nagyon gratulalok Edo, ritka ugyes vagy, es ismerem az erzeseket is amik benned voltak. Peldaerteku, es megnyugtato, hogy igy is lehet.Udv, Izsi

Edó írta...

Noemi,az utolso kiloknal nagyon szigoru voltam magamhoz es kulon foztem egy bizonyos ideig,sajnos hosszu tavon nem megoldhato,mert nincs ra eleg idom.Ugy kell elkepzelni,hogy ha egy biznyos etelt fozok,akkor mindent helyettesitek benne amit lehet,pl:sovany tejfol+buzakorpa suriteni,olivaolaj,tengeri so,tk tesztafelek,sovany hus,tk liszt es magvak stb. Cukor helyett edesito,barnacukor,nadcukor (v mez,de ennek szinten magas a kaloriatartalma,viszont egeszsegesebb a feher cukornal).De ha tenyleg erdekelne bovebben,akkor irok egy bejegyzest ezekrol a dolgokrol is.
A lenyeg nem is az,hogy csinosabb legyel,hanem az egeszseg lenne,meg a jo kozerzeted.Viszont a torna formalja az alakot is,nemcsak fogyaszt.

Edó írta...

Ottis,koszi:) A Fenyobe jarok,egy amerikai no tartja az orakat,Jerelyn,hetfo,szerda es pentek 19 oratol,es 10 lej egy ora.Nagyon hatasos,masik felol meg nagyon szorakoztato is,gyere el.

Izsi koszonom!Azert is irtam bejegyzest rola,mert valoban en mar ismerem az erem ket oldalat,es tudom,hogy mindenki megteheti,hogy ugy eljen ahogy akar.Eloszor en sem hittem volna,megis sikerult es most mar tudom.

Wise Lady írta...

Hát gratulálok. Nagyon klassz csaj vagy! És a férjednek is gratulálok.

Kiskukta írta...

Tornázni én is járok heti kétszer, már 3-ik éve, és ígyekszem azért egészséges ételeket tenni az asztalra (tk liszt,magok, pelyhek, sok zöldség, méz használata, cukor csökkentése, édesítőt nem akarok használni, és nem is fogok, hacsak nem lenne muszály betegség miatt, szerintem egyáltalán nem egészségesek) mégsem sikeült lefogyni, szóval kiváncsi vagyok a következő bejegyzésedre a kajákról, meg hogy mit mivel ettél. Mondjuk selytem én, hogy a sok édesség (főleg csoki) nem tesz jót az alakomnak, de nagy harcomba kerül, hogy lemondajk róluk. De ezek a képek nagyon inspirálóak, remélem nekem is sikerül ilyen elhatározással végigvinni amit akarok.

Ottis írta...

Köszi az infókat Edó, sajnos nekem ez az este 7 óra nem jó, mert 8kor fekszenek a gyerekek, és amióta oviba járnak keveset vagyunk egyutt, u.h.inkább én feketem le. Más időpontban nem tart?Déleőtt, reggel?

Edó írta...

Wise Lady,koszonjuk!:)

Kiskukta,ne tudd meg,en mennyire imadom a sutiket!En nem mondtam le roluk,csak volt idoszak,amikor nagyon meghuztam magamtol,de megerte es ki lehet birni.Gyakran sutok es eleg szepen fogyasztok is belole:)de a torna segit.Le a kalappal,hogy tornaszol,maris sokat tettel az egeszsegedert,megha nem is fogysz.Tudod,nem biztos,hogy egy bizonyos mozgasforma ami jo masoknak,hasznal neked is!Ki kell tapasztalni kinek melyik sport jon be.Hetvegen megszuletik a masik bejegyzes is,remelem azzal is sokat segitek.

Ottis,nalunk is 9-kor van a fektetes,nagyon sietek hogy hazaerjek fel 9-re,mert mindig mi fektetjuk a gyerekeket,en sem szeretnem ha ez maskepp lenne.
Maskor nem tart,viszont nezz be a Fenyobe,mert van meg Pilates es Kangoo mas idopontokban,hatha megfelel.Nekem egyik sem jon be.Viszont szombat delelott van meg aerobic a sportcsarnokban 10-tol,ingyen es a Segito Mariaban is heti tobbszor 5 lejert,nezd meg azt is ha gondolod.

Belly írta...

Edo!
Amit én most elovastam,azért nagyon tisztellek.Erő,kitartás és család kellett hozzá.Várom nagyon a következő bejegyzést,addig megyek EMargithoz és a csajokhoz a joghurtos riegel receptjéért.

lúdanyó írta...

Gratulálok a kitartásodhoz, szerintem sok hasonló problémával küszködőnek mutatsz példát, hogy le lehet fogyni. Igaz nem csodaszerekkel, amik mellett annyit eszel mint régen és még mozogni sem kell :)

Edó írta...

Belly,nagyon kedves vagy,koszonom!Riegelt en is mara terveztem,de az este elfelejtetem nyanayust csinalni,holnapra marad..mi nagyon szeretjuk.

Ludanyo,koszonom szepen,a csodaszerekkel az a helyzet,hogy nem leteznek,mint ahogy csodakremek sem.Nem kell semmifele csoda,csak odafigyeles es tudatossag.A zsirokat meg meg kell mozgatni!

Vali írta...

Edokám a kitartásod és az akaraterőd példás.
Írogattunk a súlyproblémákról már régebben is és azt is tudtam, hogy tornázni jársz. Arról, hogy ez ekkora változást hozott az életedben, nem tudtam. Minden tiszteletem a tiéd. Az is igaz, hogy a család segítsége nélkül ez nem megy. Kell a támogatás.

Edó írta...

Bezsa,koszonom,igazad van,csalad nelkul nem ment volna,de ez igaz barmire az eletben!

Marcipán és Frutti írta...

Le a kalappal előtted is és a férjed előtt is:):):)

Edó írta...

Koszonjuk!Nagyon orulok,hogy olvasom lettel :)

Névtelen írta...

Gratulálok Edó! Ügyes kis "csapat" a családod, le a összes kalapokkal előttetek. Nagyon várom az étkezési szokásaidról szóló bejegyzéseket, hasznos lenne sokunk számára. Üdv, Timi

Anna írta...

Nahát, nahát. Gratulálok a kitartásodhoz. Én is a plusssssz 15 kilónál tartok, és le kell hogy menjen, mert nem bírnak a lábaim. Én is az esti evést akarom redukálni, csak erre mit tudsz mondani állandóan gyomorsavtúltengésem van, és úúúúúgy fáj a gyomrom ha nem eszek, hogy lyukad ki! Száraz kekszet ne mondjon senki, mert 5 percig ok, aztán még jobban fáj a gyomrom mint előtte.
Hát van mit tanuljak tőled!

Edó írta...

Szia Anna!A savtultengesed amiatt van,hogy elsavasodott a szervezeted.Lugosito hatasu eteleket kellene egyel,hogy helyreallitsd az egyensulyt,sok gyumolcs,zoldseg,rostok,szoval egeszsegesebb elelmiszerek.Neten tablazatot is talalsz hogy mik a savas ill.lugos etelek,nezz utana es meregtelenitsd kicsit!
Este semmikepp nem ajanlatos enned,viszont ehhez nap kozben enni kell,kulonben estere nagyon kiehezel:)

bevuk írta...

Szia! Én még csak most akadtam rá az oldaladra, aztán meg le... :) Nagyon ügyes vagy! Én hétfőn kezdek neki, kb. hasonló súlyfelesleggel, mint ami neked volt. Sajnos itt nincs lehetőség aerobic órákra, így marad az itthoni torna és a futás! Remélem menni fog, a tanácsaidat is átolvastam!

Edó írta...

Szia Bevuk!Az otthoni torna jo dolog,csak egy baj van vele:nem lehet annyira rendszeresen es kitartoan csinalni,mint amennyire kellene..milyen terveid vannak meg,kivancsi vagyok!Az utobbi idoben en is felszedtem 5 kilot,mert nem figyeltem az etkezesre,es nagyon erzem ezt a par kilot..vissza kell terjek az egeszsegesebb etkezeshez,hosszabb tavon,hogy megszabaduljak a kiloktol.Na,majd irj meg,es orulok hogy megtalaltal:)

Unknown írta...

Gratulalok a kitartasodhoz! Az biztos, hogy a szep boldog csalad egyutt toltott perceinek oromet nagyon meg tudja rontani egy onmagaval elegedetlen, depresszios anyuka. En is hasonloban vagyok, bar a sulyfelesleg koran sem akkora, mint nalad, de az onmagamnak nem tetszem hatas megvan. En stepre jarok, sajnos keveset, mert a gyerekek felugyelete, idoegyeztetes eleg maceras, es a nagy eveszetek megvannak hetvegen. Sajnos csak akkor eszunk egyutt, de akkor reggeli-ebed-vacsora, ahogy azt kell, hogy aztan felregurulunk az asztaltol. Nemreg fedeztem fel a blogodat, gratulalok, ki fogok probalni nehany receptet - bar sutik teren ugyetlen vagyok, inkabb a husok mennek nekem - a ferjem szerint. Udvozlettel, Derzsi Balint Eszter

Edó írta...

Szia Eszter!Jaj de orulok,hogy megtalaltal!Eloszor is gratulalok neked Gyurkahoz es Fannihoz,igazan bajos gyerekek:)Biztos vagyok benne,hogy szep csaladi eleted van,de tudom hogy igazan nehez is a gyerekneveles,kevesebb ido jut magunkra,ezert neha fasultsag-erzetunk van.Es ahogy irod,bizony a csaladban az anya lelkiallapota a legfontosabb,mivel innen indul ki minde egyeb.Azert jo,hogy ennyire megoldod es steppelsz,mert az is sokat szamit!Es hat biztos tobb idot szentelnel ra,ha megoldhato lenne a gyerek-felugyelet..
Koszonom a gratulaciot,igazan jol esik:)En hust viszonylag ritkabban sutok,meg ugy egyebkent sem sutogetek,ha nem muszaj.Remelem taklalsz kedvedre valot a receptjeim kozt es majd varom a visszajelzeseket!Ha erdekel es kedved van,vasarold meg az Erdelyi konyha c.folyoiratot,abban igazi receptek,etelek vannak.

Bernadette írta...

Ez igen. Gratulálok. És mekkora mázlid van, hogy így olvadtak a kilóid. Újabb bizonyítéka vagy annak, amire egyre többen rájönnek. No csodadiéta. Mozgás, mozgás, mozgás, és ésszerű étkezés. Légy büszke magadra. De gondolom ezt mondanom sem kell.

Tündi írta...

Fantasztikus! Gratulálok! Köszönjük,hogy megosztottad velünk. Reményt adtál,hogy mi is szépülhetünk-fogyhatunk különféle diéták és méreg drága dolgok nélkül! :)

Zsuzsa írta...

Szia Edó
Valóban egy tünemény vagy. Ritka az a nő amelynek ilyen képessége legyen. Csodálni való az akaratod és a teljesitményed. A kitartásod is. Én most három éve 9 kg-val harcoltam, lemondtam minden űditőről, édességről és nagyon sokat tornásztam. Most hogy megszületett a kisfiam, még van 2 kg pluszba, amugy is hasam maradt, de sajnos nagyon össze vissza eszek és tornára sincs időm. Már rég akartam neked gratulálni és hát itt az alkalom. GRATULÁLOK!!!

Szamóca írta...

Ez igen, gratulálok!
Nem is tudtam, hogy voltak súlyproblémáid, de le a kalappal, hogy ilyen sikeresen le tudtad adni őket.
Ami a legjobban tetszik, hogy mindenféle önkínzás helyett a sportot választottad. Bizony, sport nélkül nem lehet eredményt elérni, az egészséghez nagyon nagy szükség van a mozgásra, de ezt kevesen tudják, vagyis kevesen akarják tudni.
Sokan úgy próbálnak lefogyni, hogy ülnek a fotelban egy almát majszolgatva a csokoládé helyet és várják a csodát. Valami biztosan úgyis történik, de a kulcsszó: a SPORT, SPORT, SPORT!
Én is sportfanatikus vagyok (írok egy külön blogot is a mozgásról), úgyhogy örülök, hogy rátaláltál te is az aerobicra.

Edó írta...

Bernadette,köszi hogy ezt írod,mert bár tudom mit értel el,mégsem vagyok büszke magamra.Úgy gondolom,ezt bárki meg tudja csinálni.Őgyhogy jól esett,hogy ezt írod:)

Edó írta...

Clar,a méregdárga és csodadiéták semmit nem érnek,illetve annyit mégis,hogy az ember depreszióba esik s a végén esetleg még jobban mehízik.Akarni kell és hinni benne,rendületlenül!

Edó írta...

Zsuzsa,nahát,köszönöm szépen,nagyon kedves vagy:)Talán ennyi szépet meg sem érdemlek..
Pedig jó lenne,ha mozognál valamit,dehát tudom,gyerek melett nem olyan egyszerű,ha nincs segítség..

Edó írta...

Szamóca,köszönöm,sport nélkül tényleg nincs értelme a fogyást tervezni,mert sosem lesz olyan a vége,amilyent szeretnénk.És igen,minden úgy van,ahogyan írod!

Anna írta...

Vettem Inner Light terméket (egy kis vagyon) és nem segített a lúgosításban. Kb. 1 hónapja mekapták a bogarat. Cöliákia!
3 hete hogy gluténmentesen élek minden korábbi panaszomat visszavonok amiken a csodatermékek nem segítettek és -6 kilót jelenthetek. (És mégcsak nem is tornásztam... csak az általános mindennapi lótás-futás.) Remélem azért nem fogok "elfogyni ebből a világból" ahogy valaki mondta.
Tapasztalatom most azt mondja: akiben megvan az akarat mint benned volt és mégsem megy a súlyleadás nézzen utána komolyabban az egészségének.
Üdv, Anna.

Edó írta...

Anna,cöliákia???Mi az és mitől van?Gluténérzékenység?Mindenképp jó hír,hogy megvan a baj forrása!S annak még jobban örülök,hogy sikerül kezelned!Igen,aki sport mellett sem tud lefogyni(mert sokan vannak),annak mindenképp egészésgügyi problémái lehetnek,általában a hormonokkal szokott gond lenni,de rengeteg más oka lehet aminek érdemes utánanézni.Sok esetben sajnos nem tudják kideríteni!Nagyon ügyes vagy,hogy teszel ellene,csak így tovább és köszi hogy megírtad!

Anna írta...

Igen, a cöliákia az gluténérzékenység. Nagyon homályos területe az orvostudománynak. Örökletes csak anyai ágon lehet, de nem alakul ki kötelezően minden gyermeknél. Nekem sajnos van egy fiam is aki osztozik velem ezen a címen.
Hála hogy a másik 2 gyermek nem.
Életük során viszont figyelniük kellm kihozhatja egy sokkhelyzet is pl.
Az hogy a fejlett országokban egyre több az ilyen beteg, sajnos összeköthető azzal is hogy rengeteg plusz glutént nyomnak belénk.
Idén a búza ereje gyenébb a tavalyihoz képest. Gondolod majd a kenyér zok lesz az üzletben? Naná. Telenyomják gluténnel, hogy ne legyen "szépséghiba". Nem tudtam én eddig, hogy mit eszek...
Ez a téma megérdemelne egy bejegyzést, de találsz róla a neten eleget. :( Fő, hogy javulok! :)

Szamóca írta...

Anna,
nálam is idén nyáron derült ki a gluténérzékenység. Egy éve szenvedtem különböző panaszokkal, lázzal, mindenféle vizsgálatra elküldtek, de nem találtak semmit. Végül egy természetgyógyász mondta ki rám a gluténérzékenységet. Lassan fél éve, hogy nem eszem glutént és fényévekkel jobban vagyok, bár annyira tönkretette a szervezetem az elmúlt egy év, hogy még mindig csak lábadozok.
Örülj neki, hogy kiderült, hogy mi a baj!
És igen, akinek ilyen rejtett panaszai vannak, az tényleg nem fogy a sporttól, de annak nem is megy a sport túl jól, mert nem bírja a terhelést, úgyhogy észre lehet venni.

Edó írta...

Anna,jó ötlet egy bejegyzés erről a témáról,ha megírod nekem e-maiben,akkor szívesen küzzéteszem!Szerintem sokakat érint és hasznos lenne!

Edó írta...

Szamóca,sajnálom,de látom te is ügyesen megoldottad,bár valószínű,hogy nem egyszerű a dolog,de az jó hír,hogy jobban vagy.Úgy látom egyre több gluténérzékeny ember van manapság,a legjobb lenne megelőzni,ha tudjuk hogyan.

Cecilia írta...

Szia Edó! Valahogy énis ide tévedtem és máris azon kapom magam, hogy egész este itt ragadtam:))Ha nem látnám a fotókat,talán nem is hinném el, hogy sikerűlt ennyit fogynod.Három évvel ezelőtt nekem is sikerűlt megszabadúlnom 12 kilótól,amit szépen tartottam mostanáig,ugyanis a télen 5 kilót viszaszedtem:( A torna valoban csodákat művel az emberi testtel,de sajnos falun ez nem megoldható.
Gratulálok neked a kitartáshoz, no meg a nagyszerű családodhoz! Büszke lehetsz rájuk és ők is rád,mert egy nagyon csinos és szép anyuka, feleség vagy!

Edó írta...

Cecilia,köszönöm szépen,nagyon kedves vagy:)Igen,sajnos nem mindig megoldható a rendszeres edzés,de az is nagyon sokat számít,ha pl eljársz kocogni,10 perc is elég.Tudom nagyon nehéz minden nap odafigyelni az étkezésre,de megoldható és így könnyen meg lehet szabadulni a kilóktól.Én is legtöbbször kétfelé főzök,van úgy,hogy éjfélkor készítem a másnapi ebédem,de megéri!!Sokkal energikusabb vagyok és sokkal jobb a közérzetem is,ha egészséges ételeket fogyasztok.Igaz,hogy eléggé pénzes dolog ez is,mert a jó minőségű alapanyagok több pénzbe kerülnek,na meg a zöldség-gyümölcs sem olcsó,ami minden nap szükséges.DE!Tényleg megéri!
Ügyes vagy hogy leadtál 12 kilót,nem semmi eredmény,kívánom,hogy szabadulj meg ettől a plusz 5-től is!

Szemi írta...

Szia Edó!
Csak most találtam erre a bejegyzésedre, de mindenképpen írni akartam rá. Nagyon tisztellek azért , amit véghezvittél, mély meghajlás és kalapemelés! :)

Nekem már nagyon régóta gondok vannak a súlyommal, sajnos hormonális eredetű. Folyton ingadozik, az elmúlt húsz év alatt az 58-84 kg között mozgott. Most épp pajzsmirigy alulműködés és inzulinrezisztencia az, ami a hízáshoz vezetett. Fél év diéta után lettem 72 kg, de itt megállt, és nem mozdul. Pedig még egy tizest mindenképpen le szeretnék dobni. Tudom,hogy mozognom kellene, erre bírom magam a legnehezebben rászedni. :(
De majd most rád gondolok, és az inspirálni fog! A képeid önmagukért beszélnek.
Mégegyszer gratulálok!

Kati írta...

Kedves Edó, én csak most vettem észre ezt a bejegyzésedet, és őszintén megdöbbentem a képek láttán. Nem semmi amit te végigcsináltál. Nekem is van kb. 20 kg súlyfeleslegem, nagyon szeretném leadni, sajnos nem vagyok olyan kitartó mint te. Az biztos, hogy a mozgás sokat segít, csak itt nálunk falun nincs hol napi rendszerességgel tornászni. Magamtól pedig nem megy.Próbáltam már sokféle diétát, fogytam is, de aztán mégtöbbet visszaszedtem. Örvendek, hogy megírtad ezt a bejegyzést, jó erőt meríteni belőle. Neked pedig gratulálok a kitartásodhoz.

Edó írta...

Szemirámisz,köszönöm az elismerést és a kalapemelést:)
Nem irigyellek,mert így duplán nehéz dolgod van,sajnos az egészségügyi problémák nehezítik a folyamatot.Remélem tényleg inspirál a bejegyzésem és csak ráveszed magad valahogy a mozgásra!Kitartást és erőt kívánok neked!

Kati,köszönöm a gratulációt!Úgy valóban nehéz,ha nincs hova eljárni rendszeres testedzésre,az ember magától meg úgysem tudja megcsnálni annyira rendszeresen.Azt tanácsolom,hogy ne diétázz,mert az eredmény csak az lehet,amit te is leírtál.S még jó,ha csak az és nem egyéb egészségügyi problémák.Ehelyett inkább változtass az étrenden,meglátod,ez nagyon sokat számít!A szervezeted meghálálja,a kilóid meg lassanként távoznak.És újabban minden Erdélyi konyhában írok erről,meg receptek is vannak,én is azok segítségével fogytam le.Nem éheztem,mert imádok enni.Pl ha néha eljársz szaladni,az is sokat segít!

Timtom írta...

Kedves Edó!
:):):) A sárgabarackos gombóccal leltem rád, aztán tovább olvasgattalak...
Gratulálok kilóid leadásához, igazán szép teljesítmény!
Annyira igaz, amit írsz, hogy mozogni, mozogni, mozogni kell, s nem a csoda diétáknak bedőlni. Ennek ellenére én jópárszor megtettem :(, s mivel minden elhízás diétákkal van kikövezve, nekem is van +20 kg-om :( és elegem van belőlük.
Bejegyzésedből és blogodból erőt merítve asszem holnap leporolom a spiningkerékpárt a nappaliban (az erobik nem az én sportom), s rendszeresen meghajtjuk majd egymást.
Gartulálok gyönyörű családodhoz is!
Jövök még ám olvasgatni, s erőt meríteni képeidet nézegetve :)
Üdv: Timtom

Timtom írta...

Kedves Edó!
:):):) A sárgabarackos gombóccal leltem rád, aztán tovább olvasgattalak...
Gratulálok kilóid leadásához, igazán szép teljesítmény!
Annyira igaz, amit írsz, hogy mozogni, mozogni, mozogni kell, s nem a csoda diétáknak bedőlni. Ennek ellenére én jópárszor megtettem :(, s mivel minden elhízás diétákkal van kikövezve, nekem is van +20 kg-om :( és elegem van belőlük.
Bejegyzésedből és blogodból erőt merítve asszem holnap leporolom a spiningkerékpárt a nappaliban (az erobik nem az én sportom), s rendszeresen meghajtjuk majd egymást.
Gartulálok gyönyörű családodhoz is!
Jövök még ám olvasgatni, s erőt meríteni képeidet nézegetve :)
Üdv: Timtom

Névtelen írta...

Gratulálok Edó!Nagyon csini csaj lettél!!!

Rozi írta...

Edó!

Teljes szívemből gratulálok a kitartásodért,le a kalappal előtted,további sok sikert kívánok!

tücsi írta...

Gratulálok! Fiatal vagy és gyönyörű, és csodálatosak a gyerekeid is, nem beszélve a férjedről. A családunkban is van egy anyuka, aki, vehetne rólad példát. És nem beszélve még arról, hogy milyen csodálatos dolgokat készítesz?!? Nem semmi. A kitartásod nagyon szép eredményt nyújtott.Biztos nagyon büszke Rád a férjed!:))Sok sikert és boldogságot a továbbiakban!:))

Edó írta...

Kedves Tücsi,köszönöm szépen,nagyon kedves vagy,jó volt olvasni amiket írtál!:)

Éva írta...

Szia! Most keveredtem ide, és gratulálok. Én most 84 kg maximum után 72 vagyok az étkezésre való figyeléssel. Mozognom is kellene, te vagy a példa. Köszönöm.
Éva

Erzsébet " Lizi írta...

Kedves EDO!
Most találtam rá az oldaladra,és azon kaptam magam,hogy már jó ideje Nálad időzöm.
Azt hiszem ezentúl rendszeres olvasód leszek,mert sok jó dolgot találtam Nálad!
Gratulálok a csodálatos átalakulásodhoz és le a kalappal a kitartásod előtt.

Edó írta...

Erzsébet,nagyon örülök,hogy nálam időzöl!:-) köszönöm szépen a kedves szavakat,és várlak ezután is!

Roza írta...

Edó, ahhoz képes, hogy régóta olvaslak, valahogy elkerülte a figyelmemet ez a csodás átalakulásod. Gratulálok hozzá és rögvest el is dicsekszem, hogy én 57 évesen, amikor diabeteszes lettem, kezdtem hozzá a szénhidrát szegény diétához. Két év alatt - már csak a korom miatt sem gyorsabban - fogytam le 97 kg-ról 73-ra. Volt 70 is, de van egy 3-4 kg, ami fel-le mozog. De tartom a súlyomat. Sajnos, nekem más egészségi problémám is van, a gerincem miatt csak gerinctornát csinálhatnék, az viszont nem jár olyan mozgással, ami segítene a jó közérzet kialakításában. Úszni meg sajnos nem is tudok, meg lehetőségem sincs rá.
Nagyon csinos lettél!:) Én is jól érzem magamat a bőrömben, ezzel a súllyal... De milyen az élet? Mindig produkál valamit. Most más, egyenlőre megoldhatatlan problémával küszködök. Remény, szinte 0:(
További jó egészséget, boldog életet kívánok szépséges kis családod körében és örömére!

Edó írta...

Kedves Róza,köszönöm szépen a gratulációt!:) Örülük, hogy neked is jó sokat sikerült fogynod,bár azt sajnálom,hogy csak betegség útján.Azt meg végképp szomorúan olvasom,hogy remény szinte zéró?!Fenébe is ezzel a sok betegséggel,elkeserítő nagyon,ami itt zajlik,vagy inkább amit velünk tesznek?Sokszor azon tűnődöm,vajon létezik még valami normális dolog,amiben az ember bízhat,vagy már kamu minden,és tényleg áldozatok vagyunk..minden esetre,én nagyon drukkolok neked,hogy mégis megoldható legyen a problémád,vagy hogy te magad meg tudd oldani!Ahogy te is írod nekem:boldogságot,és hosszú,szép,egészséges életet kívánok neked tiszta szívemből,és ezúton szeretném megköszönni,hogy olvasol.Olvassál még nagyon sokáig,és annak is örülnék,ha írnál néha néhány sort.

Roza írta...

Köszönöm szépen, kedves Edó, és úgy legyen!:)