2011. július 19., kedd

Sárgabarackos gombóc


A szilvás gombóc örök kedvencem, élek is a mondással, miszerint: "Mindenütt jó, de a legjobb a szilvás gombóc."
Így vagyok a barackossal is, ez is leírhatatlanul finom, sajnos igen hízlaló, szerencsés aki bátran ehet belőle...

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • kevés olaj (két löttyintés)
  • fél teáskanál só
  • zsemlemorzsa
  • darabka vaj
  • cukor
  • fahéj
Elkészítése:
  • A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és megvárjuk amíg kihűl.
  • Hozzáadjuk a tojást, sót, olajat, lisztet és összegyúrjuk. A tészta rugalmas kell legyen és nem ragadós. Vigyázni kell, mert a krumplis massza gyorsan lágyul, ezért hamar dolgozzunk.
  • Közben egy nagy edényben enyhén sós vizet forralunk.
  • A tésztátból egy nagy hengert sodrunk, majd késsel kb.27 darabra vágjuk. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és a fél barackokat fahéjas cukorba mártjuk.
  • A tésztadarabokat kilapítjuk, közepébe tesszük a barackot, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. Lisztezett felületre helyezzük, amíg az összes elkészül. Amikor fele kész van, mehet főni.
  • Szintén gyorsan dolgozzunk, mert a tészta kezd ragacsossá válni.
  • A kész gombócokat a forrásban lévő vízbe tesszük, majd addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
  • A zsemlemorzsát egy serpenyőben vajon kissé megpirítjuk, majd a gombócokat beleforgatjuk.
  • Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom tejföllel, vagy csokoládékrémmel is.
Nagyon laktatós, igen nehéz étel.

4 megjegyzés:

Okki írta...

Neked a szilvás gombóc, nekem pedig a barackos a kedvencem :)

Készülök is már egy pár napja elkészíteni, csak ez a nagy meleg visszatántorít:( DE nem hagyom magam, hamarosan elkészítem, mert már nagyon kívánom!!!!

Nagyon guszta lett a tiéd :)

Bianka írta...

Csodásan nének ki

Zitka írta...

Próbáld ki egyszer az osztrák receptet, túrós tésztával.

25 dkg túró, 5 dkg olvasztott vaj, 12 dkg liszt, csipet só, ízlés szerint cukor.

Pillanatok alatt összegyúrod, hengerré formálod, 8 szeletre vágod. A kimagozott sárgabarackok közepébe egy rummal meglocsolt kockacukrot teszel, és rájuk dolgozod a gombóctésztát.
kb. 10 p alatt fő meg, gyöngyöző vízben.

Roza írta...

Edó csodás a blogod, a képek, az ételek, minden. Örülök, hogy rátaláltam:)

Megkérlek, nézzél be hozzám, szeretnélek meglepni valamivel, és örülnék, ha elfogadnád.