A szilvás gombóc örök kedvencem, élek is a mondással, miszerint: "Mindenütt jó, de a legjobb a szilvás gombóc."
Így vagyok a barackossal is, ez is leírhatatlanul finom, sajnos igen hízlaló, szerencsés aki bátran ehet belőle...
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- 25-30 dkg liszt
- kevés olaj (két löttyintés)
- fél teáskanál só
- zsemlemorzsa
- darabka vaj
- cukor
- fahéj
Elkészítése:
- A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és megvárjuk amíg kihűl.
- Hozzáadjuk a tojást, sót, olajat, lisztet és összegyúrjuk. A tészta rugalmas kell legyen és nem ragadós. Vigyázni kell, mert a krumplis massza gyorsan lágyul, ezért hamar dolgozzunk.
- Közben egy nagy edényben enyhén sós vizet forralunk.
- A tésztátból egy nagy hengert sodrunk, majd késsel kb.27 darabra vágjuk. A barackokat megmossuk, kimagozzuk és a fél barackokat fahéjas cukorba mártjuk.
- A tésztadarabokat kilapítjuk, közepébe tesszük a barackot, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. Lisztezett felületre helyezzük, amíg az összes elkészül. Amikor fele kész van, mehet főni.
- Szintén gyorsan dolgozzunk, mert a tészta kezd ragacsossá válni.
- A kész gombócokat a forrásban lévő vízbe tesszük, majd addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
- A zsemlemorzsát egy serpenyőben vajon kissé megpirítjuk, majd a gombócokat beleforgatjuk.
- Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. Nagyon finom tejföllel, vagy csokoládékrémmel is.
Nagyon laktatós, igen nehéz étel.
4 megjegyzés:
Neked a szilvás gombóc, nekem pedig a barackos a kedvencem :)
Készülök is már egy pár napja elkészíteni, csak ez a nagy meleg visszatántorít:( DE nem hagyom magam, hamarosan elkészítem, mert már nagyon kívánom!!!!
Nagyon guszta lett a tiéd :)
Csodásan nének ki
Próbáld ki egyszer az osztrák receptet, túrós tésztával.
25 dkg túró, 5 dkg olvasztott vaj, 12 dkg liszt, csipet só, ízlés szerint cukor.
Pillanatok alatt összegyúrod, hengerré formálod, 8 szeletre vágod. A kimagozott sárgabarackok közepébe egy rummal meglocsolt kockacukrot teszel, és rájuk dolgozod a gombóctésztát.
kb. 10 p alatt fő meg, gyöngyöző vízben.
Edó csodás a blogod, a képek, az ételek, minden. Örülök, hogy rátaláltam:)
Megkérlek, nézzél be hozzám, szeretnélek meglepni valamivel, és örülnék, ha elfogadnád.
Megjegyzés küldése