2011. július 10., vasárnap

Fűszeres tört krumpli


Újkrumplival dolgozni igen hálás dolog, mert amellett hogy nagyon ízletes és hamar elkészíthető, sokféle módon is felhasználható. A bébi krumplikat nem szükséges meghámozni, héjastól fogyasztható (igazából az idősebb krumpli is, de azt leginkább hámozva szoktuk).
Leginkább az apró újkrumplit szeretem, mert az akár épen hagyva is szervírozható és nagyon mutatós tud lenni.
Viszont ahhoz, hogy valódi ízét tényleg élvezni tudjuk, érdemes inkább párolva elkészíteni. Vízben főzve ugyanis nem marad meg eredeti íze.
Ezért ha krumplit készítek, azt leginkább fóliában párolom, sütőben (a krumplipürének is teljesen más lesz az íze így). Ezúttal tejszínes csirkemell köreteként fogyasztottuk, fűszeresen.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld (vagy pl rozmaring)
  • extra szűz olívaolaj
  • 2 cikk fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • citromlé
Elkészítése:
  • A krumplit alaposan megmossuk, majd egyenként egy-egy darab alufóliába csomagoljuk és tepsire helyezzük. Érdemes például ilyenkor egy-egy darabka vajat (vagy szalonnát) és tetszőleges zöldfűszert adni hozzá, akkor már párolás után aromás lesz. 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre pároljuk.
  • A megfőtt krumplit egy nagyobb tálba tesszük, reszelünk rá fokhagymát és ízesítjük olívaolajjal, citromlével, sok friss zölddel. Sózzuk, borsozzuk és villával durvára törjük. 
Magában is nagyon finom és tápláló, de adhatjuk különféle húsok mellé, köretként. A hús-krumpli páros viszont egy igen nehezen emészthető étel.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon jól mutat, mi az idén még nem is ettünk újkrumplit.

Bianka írta...

Micsoda remek ötlet