2011. július 17., vasárnap

Rókagombás pityókástokány


Múlt hétvégénk nagyon lazítósra sikeredett (végre!), úgyhogy egész hétvégén anyósoméknál napoztunk, medencéztünk, grilleztünk. Apósom rókagombát szedett az erdőben, amiből aztán anyósom igen finom tokányt készített. Egyébként rá jellemző, hogy a semmiből is olyan finom fogást varázsol, hogy aki eszi, mind a tíz újját megnyalja. Talán azért nem meglepő ez a dolog, mert a főztjeiben mindig benne van a csipet szeretet és ezt biztosra tudom.
Ez egy roppant finom tokány volt, ezért mindenképp megér egy bejegyzést. Nekem például sokkal jobban ízlett, mintha hússal készült volna. Ecetes-cukros salátával ettük.

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma 
  • 1,5 kg krumpli 
  • kevés zsiradék 
  • só, bors, pirospaprika 
  • petrezselyemzöld 
  • babérlevél 
  • 4 marék rókagomba 
  • a galuskához: 2 db tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
  • A gombát enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymákat apró kockára vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk és borsozzuk, majd kevés vizet ráöntve összeforraljuk. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit, gombát, babérlevelet, felöntjük egy kevés vízzel (a krumplit ne lepje el), sózzuk és borsozzuk. A galuskához a tojásokat villával feverjük, liszttel, sóval elkeverjük. Amikor a krumpli már kissé szétfőtt, egy kanállal a tokányba szaggatjuk a galuskákat. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, friss házi kenyérrel tálaljuk.
A másnapi grillezést sajnos nem fotóztam, pedig érdemes lett volna.
Azóta beérett a meggy, pár nap és meggyszüret!




Apa csúszdát készít





5 megjegyzés:

Katalin írta...

Kedves Edó! Köszönöm szépen a bejegyzésedet, valóban a hagyományos magyar konyha áll a legközelebb hozzám.
Erdélyt nagyon szeretjük, évente kétszer szoktunk ellátogatni felétek, most pünkösdkor voltunk legutóbb, melyről az erdélyi blogomba most hamarosan fogom feltenni az utolsó sorozat képet.
A rókagombás pityókástokány nagyon guszta, biztos finom is volt.

Okki írta...

Azt be kell valljam, hogy a hagyományos pityókatokány nem nagy kedvencem, de így ahogy elnézem a te gombás pityókás tokányodat nagyon guszta, és szívesen megkóstolnám.
Azt gondolom, ki fogom próbálni :)

Adél írta...

Sokféle változatban olvastam már erről a híres pityókás tokányról,nagyon praktikus étel és ilyen hozzávalókkal,mint pl.a rókagomba,hát egyszerűen csodás .Anyósod nagyon kedves,hogy ilyen finomságokkal látott el,míg te sütkéreztél.:)

Kati írta...

Igen, a rókagombától szerintem is bármi finomabb lesz, mert az egyik legízletesebb gomba. Látom szép hétvégétek volt.

Bianka írta...

Nagyon finom. De szép fű, nálunk ki van égve