Múlt hétvégénk nagyon lazítósra sikeredett (végre!), úgyhogy egész hétvégén anyósoméknál napoztunk, medencéztünk, grilleztünk. Apósom rókagombát szedett az erdőben, amiből aztán anyósom igen finom tokányt készített. Egyébként rá jellemző, hogy a semmiből is olyan finom fogást varázsol, hogy aki eszi, mind a tíz újját megnyalja. Talán azért nem meglepő ez a dolog, mert a főztjeiben mindig benne van a csipet szeretet és ezt biztosra tudom.
Ez egy roppant finom tokány volt, ezért mindenképp megér egy bejegyzést. Nekem például sokkal jobban ízlett, mintha hússal készült volna. Ecetes-cukros salátával ettük.
Hozzávalók:
- 2 fej hagyma
- 1,5 kg krumpli
- kevés zsiradék
- só, bors, pirospaprika
- petrezselyemzöld
- babérlevél
- 4 marék rókagomba
- a galuskához: 2 db tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
- A gombát enyhén sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymákat apró kockára vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk és borsozzuk, majd kevés vizet ráöntve összeforraljuk. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott krumplit, gombát, babérlevelet, felöntjük egy kevés vízzel (a krumplit ne lepje el), sózzuk és borsozzuk. A galuskához a tojásokat villával feverjük, liszttel, sóval elkeverjük. Amikor a krumpli már kissé szétfőtt, egy kanállal a tokányba szaggatjuk a galuskákat. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, friss házi kenyérrel tálaljuk.
Azóta beérett a meggy, pár nap és meggyszüret!
Apa csúszdát készít |
5 megjegyzés:
Kedves Edó! Köszönöm szépen a bejegyzésedet, valóban a hagyományos magyar konyha áll a legközelebb hozzám.
Erdélyt nagyon szeretjük, évente kétszer szoktunk ellátogatni felétek, most pünkösdkor voltunk legutóbb, melyről az erdélyi blogomba most hamarosan fogom feltenni az utolsó sorozat képet.
A rókagombás pityókástokány nagyon guszta, biztos finom is volt.
Azt be kell valljam, hogy a hagyományos pityókatokány nem nagy kedvencem, de így ahogy elnézem a te gombás pityókás tokányodat nagyon guszta, és szívesen megkóstolnám.
Azt gondolom, ki fogom próbálni :)
Sokféle változatban olvastam már erről a híres pityókás tokányról,nagyon praktikus étel és ilyen hozzávalókkal,mint pl.a rókagomba,hát egyszerűen csodás .Anyósod nagyon kedves,hogy ilyen finomságokkal látott el,míg te sütkéreztél.:)
Igen, a rókagombától szerintem is bármi finomabb lesz, mert az egyik legízletesebb gomba. Látom szép hétvégétek volt.
Nagyon finom. De szép fű, nálunk ki van égve
Megjegyzés küldése