2011. július 4., hétfő

Ordás-cseresznyés sütemény


Nagyon szeretjük az ordát, lányom még magára is szívesen eszi. S amíg kapni friss ordát, addig nálunk mindig lesz kéznél. Most is vettem finom házi ordát, meg 3 kg juhsajtot, ebből túrót készítettem és ment a fagyóba télire.
Nemsokára újabb orda és sajt szállítmány érkezik, már vannak terveim :)

Mivel kapros-ordás palacsinta épp előző nap fogyott el, így most inkább süteményt készítettem az ordából. Mert az orda csak frissen jó, így minél előbb tanácsos felhasználni.
Imádjuk a cseresznyét, azt is addig vesszük, míg a szezon tart, ezért az ordát most cseresznyével házasítottam. És ez lett belőle. Jó nagy adag.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 2-3 evőkanál cukor
Ordás töltelék:
  • 1 kg orda
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy aroma)
  • 1 citrom reszelt héja és felének a leve
Cseresznyés töltelék:
  • 80 dkg cseresznye (magozva)
  • 6 dl víz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 evőkanál cukor
  • kevés citromlé
Elkészítése:
  • A tésztához az élesztőt 1 teáskanél cukorral elkeverjük a langyos tejben és letakarva felfuttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk és a tésztát két részre osztjuk.
  • Az ordás töltelékhez a hozzávalókat krémesre keverjük, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, és ezt is lazán beleforgatjuk.
  • A cseresznyés töltelékhez a cseresznyét felöntjük vízzel, ízesítjük rumaromával, fahéjjal, cukorral és citromlével. A léből kiveszünk egy keveset és elkeverjük benne a pudingport.
  • A cseresznyét felforraljuk, hozzáadjuk a pudingporos keveréket és kavargatva besűrítjük (nem lesz puding állagú).
  • A tészta felét kinyújtjuk, nagyméretű tepsibe helyezzük, megszórjuk kevés zabkorpával vagy zsemlemorzsával, és villával kissé megszúrkáljuk.  Megkenjük az ordás töltelékkel, ráöntjük a cseresznyés tölteléket és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, ezt is megszúrkáljuk.
  • 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük (kb 30-40 perc).
  • Teljes kihűlés után szeletelhető.
Nagyon finom, talán másnap még finomabb. Cseresznye helyett meggyel érdemes kipróbálni, talán úgy sokkal karakteresebb a savanyú gyümölcs miatt.

5 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon guszta4

judit60 írta...

Nagyon tetszik

Bianka írta...

Remek

Kati írta...

De szép lett. Biztos finom is. Apuék is most hoztak me a majortól ordát, de el is fogyott magára.

Edó írta...

Köszi lányok!

Kati,elhiszem,azért szoktam én is kicsit többet venni,hogy legyen amit magára is enni:)