2011. július 12., kedd

Egres leves (puncsos)


A minap volt szerencsém hozzájutni némi egreshez, kedves EK-s kolleginám, Otti jóvoltából. Említettem neki, mennyire szeretnék egy kis egrest, mire ő pár napra rá adott is nekem. Úgyhogy meg vagyok élve, egres kipipálva :)
Otti, köszi szépen mégegyszer és itt is!
Azért milyen jó, ha az embernek ilyen jó gasztró-barátai vannak kézügyben:))

Mivel az egres nagyon savanyú volt, egyértelmű, hogy nem édességnek való. Már eleve nyilvánvaló volt, hogy leves készül belőle. Jó kis üdítő, ízes, nyári leveske.
Egyébként minden gyümölcslevest imádunk. Éppúgy, mint a krémleveseket.
Erről pedig ódákat tudnák zengeni! Annyira nagyon finom lett:)

Hozzávalók:
  • 25 dkg egres (büszke, piszke, köszméte stb)
  • 15 dkg cukor
  • 2 kiskanál vaníliaaroma
  • 3-4 db.szegfűszeg
  • pár csepp rumaroma
  • 1 l víz
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál puncsízű pudingpor


Elkészítése:
  • Az egrest alaposan megmossuk, kisebb edénybe tesszük és vízzel felöntjük.
  • Hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket és felforraljuk. Amikor az egres szemek széthasadtak (pár perc csak), levesszük a tűzről és purésítjük. Pár szemet félretehetünk dísznek.
  • A pudingport a tejjel elkeverjük és a leveshez csurgatjuk. Összeforraljuk és jól behűtve tálaljuk.
Vaníliás pudinporral is készíthető, akkor viszont nem lesz ilyen szép rózsaszínű a leves.
A gyerekek kétszer is ettek belőle és egyfolytában dícsérték. Szóval sajnos el is fogyott. Ilyen meleg napokon nem is kívánna az ember holmi meleg levest. Van még azért némi reményem egres-ügyben, talán pár nap múlva..

2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ha erre járnál, mondanám szedj magatoknak egy levesre való piros egrest. akkor pedig le is cserélheted a puncs ízű pudingport, a szín marad.
egyébként klassz a csészéd.

Bianka írta...

Még sosem ettem, finom lehet