Piskótakészítéshez nincs szükésünk olajra, vízre, de még sütúporra sem. A piskótakészítése lényege a tojáshabban rejlik. Vagyis a piskóta nem a sütőportól lesz magas és könnyű szerkezetű, hanem a tojáshabba juttatott levegőtől.
1 tojásra 3 dkg lisztet és 3 dkg cukrot számolunk.
8 tojásos piskóta esetén pl. így alakul:
- 8 db tojás
- 24 dkg liszt
- 24 dkg cukor
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés)
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pár csepp ecettel majdnem kemény habbá verjük.
- Ekkor lassan adagolva hozzá a cukrot, kemény habbá verjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, ezután a lisztet.
- A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát úgy, hogy a széleinél kissé a forma oldalára húzzuk, hogy ne maradjon üres rés.
- Előmelegített sütőbe tesszük és a hőfokot visszavesszük 160-ra.
- Kb. 30 percen át sütjük, tűpróbáig (fogvájót szúrunk a közepébe, ha tiszta marad, akkor megsült).
- Ezután a sütőt kikapcsoljuk, a sütőajtót kissé megnyitjuk és a piskótát pár percig bennt hagyjuk amíg kissé kihűl (a hirtelen hideg hatására enyhén visszaeshet).
- Kivesszük a sütőből és miután teljesen kihűlt, máris használhatjuk sütemények, torták készítéséhez.
A piskóta egyenletesen sül, nem esik vissza és nagyon puha, könnyű állagú.
Ízísítésként adhatunk hozzá vanília-, rum- vagy mandulaaromát, ezesetben ezeket a tojássárgákhoz kavarjuk.
Kakaós piskóta esetében a kakaóport a lisztmennyiségből leszámítjuk, de őrölt dió, mandula, egyéb őrlemnyek esetében is így járunk el:
8 db tojás
21 dkg liszt + 3 dkg kakaópor
24 dkg cukor
A fotón látható piskóta 5 tojásból, 19 cm-es tortaformában készült, magassága kb 8 cm.
3 vagy 4 lapra vágható.
6 megjegyzés:
Szia Edó!
A következő lenne kérdésem:A kakaós változat nekem tömör, s púpos marad a teteje sütés után. Én is úgy csinálom, ahogy te leírtad a receptben. Az íze nagyon finom, de az állagával nem vagyok teljesen elégedett.Nem olyan pihe-puha, mint a sima piskóta.Nem tudom, mi lehet a baj? Nemsokára a kislányom szülinapja lesz, s ő csokitortát kér mindig. Szeretnék neki nagyon szépet készíteni!
Köszönöm a segítségedet előre is!
Jucus
Szia kedves Jucus!
Nem tudom,miért lehet,hogy a kakaós változatod tömör,a kakaó (ha le van számítva a liszt mennyiségéből,és nem pluszban hozzáadva) elvileg nem kellene,hogy rontoson az állagán.Sajnos tényleg nem tudok semmi okosat mondani,nekem nem szokott gond lenni..leírod a te pontos piskóta recidet?
Szia Edó!
A 6 tojásos változat a következőképpen alakul:
6 tojás különválasztva, 18 dkg cukor, 15 dkg liszt+3 dkg kakaópor.
A tojások habját pár csepp citromlével szoktam felverni az ecet helyett, s így is gyönyörű, kemény habja lesz. Utána hozzáadom a cukrot lassan, majd a tojások sárgáját egyesével.Amikor már csak a kakaós lisztet kell belerakni, akkor szokott összeesni, addig nincs semmi baj.Többször próbáltam már, de mindig így járok.
A formát én zsírozni és lisztezni szoktam, lehet, hogy ez a baj?
Jucus
Én is így szoktam,pici változással:a fehérjét magában verem fel,a sárgákat egyszerre kavarom bele,majd a kakaós lisztet is óvatosan.Picit mindenképp összesik,de sütéskor ez nem befolyásolja,szépen megnő :) Sütőpapíros formában sütöm,nem kenem semmivel..lehet,a zsiradék is a gond,amivel kikened.Próbáld kenés nélkül,hátha :)
Szia Edó!
Már tettem egy próbát, sütöttem, s az nagyon szép lett. Holnap sütök a lányomnak, remélem, az is ilyen jól sikerül. Egyébként annyit változtattam, hogy nem kentem ki a formát, s a kakaót az utolsó adag lisztbe belekeverve tettem a masszához. Így egy puha, lágy piskóta sikeredett, aminek szép lett a teteje is.
Köszi a segítséget! Jucus
Nagyon ügyes vagy!Örülök,hogy sikerült, és segíthettem :)
Megjegyzés küldése