Nagyon szeretjük az ordát, lányom még magára is szívesen eszi. S amíg kapni friss ordát, addig nálunk mindig lesz kéznél. Most is vettem finom házi ordát, meg 3 kg juhsajtot, ebből túrót készítettem és ment a fagyóba télire.
Nemsokára újabb orda és sajt szállítmány érkezik, már vannak terveim :)
Mivel kapros-ordás palacsinta épp előző nap fogyott el, így most inkább süteményt készítettem az ordából. Mert az orda csak frissen jó, így minél előbb tanácsos felhasználni.
Imádjuk a cseresznyét, azt is addig vesszük, míg a szezon tart, ezért az ordát most cseresznyével házasítottam. És ez lett belőle. Jó nagy adag.
Hozzávalók:
Tészta:
- 70 dkg liszt
- 25 dkg zsír
- 1 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- csipet só
- 2-3 evőkanál cukor
Ordás töltelék:
- 1 kg orda
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (vagy aroma)
- 1 citrom reszelt héja és felének a leve
Cseresznyés töltelék:
- 80 dkg cseresznye (magozva)
- 6 dl víz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 teáskanál rumaroma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál cukor
- kevés citromlé
Elkészítése:
- A tésztához az élesztőt 1 teáskanél cukorral elkeverjük a langyos tejben és letakarva felfuttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk és a tésztát két részre osztjuk.
- Az ordás töltelékhez a hozzávalókat krémesre keverjük, a tojások fehérjéből kemény habot verünk, és ezt is lazán beleforgatjuk.
- A cseresznyés töltelékhez a cseresznyét felöntjük vízzel, ízesítjük rumaromával, fahéjjal, cukorral és citromlével. A léből kiveszünk egy keveset és elkeverjük benne a pudingport.
- A cseresznyét felforraljuk, hozzáadjuk a pudingporos keveréket és kavargatva besűrítjük (nem lesz puding állagú).
- A tészta felét kinyújtjuk, nagyméretű tepsibe helyezzük, megszórjuk kevés zabkorpával vagy zsemlemorzsával, és villával kissé megszúrkáljuk. Megkenjük az ordás töltelékkel, ráöntjük a cseresznyés tölteléket és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, ezt is megszúrkáljuk.
- 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük (kb 30-40 perc).
- Teljes kihűlés után szeletelhető.
Nagyon finom, talán másnap még finomabb. Cseresznye helyett meggyel érdemes kipróbálni, talán úgy sokkal karakteresebb a savanyú gyümölcs miatt.
4 megjegyzés:
Nagyon guszta4
Nagyon tetszik
De szép lett. Biztos finom is. Apuék is most hoztak me a majortól ordát, de el is fogyott magára.
Köszi lányok!
Kati,elhiszem,azért szoktam én is kicsit többet venni,hogy legyen amit magára is enni:)
Megjegyzés küldése