Amint mar emlitettem, majdnem mindig teljes kiorlesu lisztekbol keszitem el mindennapi kenyerunket. Altalaban buza, de szoktam rozsbol is.
Sokfele kiserletezes es kutakodas utan, ezt a receptet alakitottam ki:
1.Gepi kenyer (teljeskiorlesu) :
Hozzavalok:
- 3,3 dl viz
- 5 dkg oregteszta (nyanya)
- 1,5 ek cukor
- 2 tk so
- 3 ek olaj
- csipet aszkorbinsav (v.1 ek ecet)
- 30 dkg teljeskiorlesu buzaliszt
- 26 dkg feher kenyerliszt
- 1,5 dkg eleszto (ha oregtesztat teszunk, akkor eleg 1 dkg eleszto)
- 40 dkg kenyerliszt
- 26 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
- 2 tk. so
- 2 tk. cukor
- 2 ek. olaj
- 1 ek. ecet (vagy aszkorbinsav)
- 5 dkg oregteszta (kb)
- 150 ml tej
- 200 ml viz
- 1 dkg eleszto
Itt esetleg 5 dkg lisztet ki lehet cserelni 2,5-2,5 dkg arpa-.,ill. zabpehellyel, erdekesebb izu kenyer lesz, ropogosabb es egeszseges.
Elkeszites:
A hozzavalokat ebben a sorrendben a kenyersuto ustjebe helyezem es barnakenyer programra kapcsolom. Megvarom amig a gep elomelegit, azutan teszem bele az ustot, es amig dagaszt nyitva hagyom a tetejet. Dagasztas kozepe fele, csipogaskor szorok magvakat (len, napraforgo, szezam, tok). 3:40 perc alatt keszul el a kenyer, rogton kiboritom, es megvarom amig kihul.
Az oregteszta receptje a Limarae, mindig ezt keszitem:
- 3 dl langyos viz
- 1 tk cukor
- 1 ek olaj
- csipet so
- 50 dk liszt
- 1 dkg eleszto
Oregteszta nelkul neki sem fogok a kenyersuteshez, ettol lesz igazan jo belzetu, laza szerkezetu, nem bolti jellegu a kenyer. Minden peksutibe rakok, valtozo, hogy mennyit.
Gepi feher kenyer itt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése