Ennyi ideje mar, hogy nem eszunk bolti kenyeret, pekarut. Mivel fontosnak tartom, hogy csaladomnak ne a bolti adalekanyagos, rossz izu kenyeret adjam, ezert mindennapi kenyerunket en magam sutom meg, szinte mindig teljes kiorlesu lisztbol. Kivetelt kepeznek neha az egyeb pekaruk, kiflik,zsemlek..ezeket szoktam sima feher kenyerlisztbol is.
Sokat koszonhetek E.Margit oldalan levo segitokesz pektarsaknak, akik kivetel nelkul segitettek minden problemamon, es szepen beletanultam a hazi pekeskedesbe.
Kenyer es peksuti teren a legtobbet Limaranak koszonhetek, ugyanis szinte mindig az o receptjei alapjan sutok.
Mivel idohianyban vagyok a gyerekek miatt, a kenyereket mindig kenyersutogepben keszitem, mondhatom az elejen ez sem volt zokkenomentes,de mondom, rengeteget segitettek.
Az oregtesztarol is Margitka oldalan hallottam eloszor, azota rendszeresen keszitem, es nincs kenyer, amibe ne tennek. Anelkul nem is kenyer a kenyer, illetve olyan bolti-jellegu, allagu lenne.
Amikor meglattam Limaranal a savos kifliket, megorultem, mert epp csucsult a hutoben 2 dl savo, amit a tejfolbol csopogtettem ki a kremsajthoz. El is keszitettem, zsemle formajaban. Meg kell mondjam, tenyleg csodat tett a savo a tesztaval! A zsemlek hihetetlen konnyu, szep, nagyok lettek, belzetuk szep, foszlos.
Joghurtos zsemleket szoktam sutni rendszeresen, ezutan jo ideig ezt fogom, az biztos:) Huu, isteniek lettek:)
Szoval: Koszonom ismet Limara, a nagyszeru recit!
TEJFOLOS ZSEMLEK
Hozzavalok:
- 2 dl savo (vagy tej)
- 2 ek tejfol
- 2 ek burgonyapehely (elhagyhato)
- 2 tk so
- csipet aszkorbinsav (nekem 1 ek 10%-os ecet)
- 4 ek olaj
- 50 dkg feher kenyerliszt
- 1 tk cukor
- 15 dkg oregteszta (elhagyhato, de akkor 3 dkg eleszto)
- 2 dkg eleszto
1. A hozzavalokbol a kenyersutoben tesztat dagasztatok, majd kiveszem es hagyom duplajara kelni.
2. A megkelt tesztat kiboritom, 8-10 darabba vagom, egyenkent atgyurom es zsemleket formazok.
3. Tepsire rakom es hagyom ismet kelni, kb 15 perc. Kozben a sutot elomelegitem 200 fokra.
4. A zsemlek tetejet lekenem tojassargaval, megszorom dekorsoval, illetve piritott szezammaggal.
5. 200 fokon kb 25 percig sulnek.
Sutes kozben hatalmasra nottek.
12 megjegyzés:
Üdv a csapatban!Látom azért te is nagyon ügyeskedsz a konyhába, gratula!
Ez a kenyérsütőgép nagy hiányosság az én konyhámban, régóta kívánom már, hiszen a munkát igencsak leegyszerűsíti a munkát. Tényleg kellene már vegyek :-)
Gratulálok a szép blogodhoz! Bár én eléggé járatlan vagyok a kenyérsütésben -, pontosabban teljesen hagyományos módszerrel tudok kenyeret sütni, de sosincs erre időm - gondolom, nálam is találhatsz érdekes recepteket. Nézz be hozzám! Nem is lakom messzire tőled, csak "ehejt" Gyergyóban. http://fakanalforgato.blogspot.com/
Szia Edokám!
Én ahajt lakom, örülök a blogodnak. Szépek a zsemlék. (bezsa)
Bezsa,szia!:) Koszonom szepen!Nezegetem a te blogodat is,es gratulalok a kenyersuto naphoz,lattam kepeket,szorgalmasak voltatok:)
Én is kenyérsütéshez szoktam felhasználni a savót illetve édes kevert sütit is szoktam vele sütni.
Gyönyörűek a zsemlék!
Szia Edó!
Szeretettel köszöntelek a blogírók táborában! :))
Gyönyörűek lettek a zsemlék, gratulálok! :)
Ki kell probaljuk...
Én is évek óta pékesekedem, mondjuk mi anyagiak miatt szoktunk erre rá, most meg már nem eszi meg bolti, vagy pékséges élelmiszereket a családom....
Remélem sok újdonságot fogok nálad is tanulni!
Anyatigris,jó is az,ha a házit eszik!Me, sok család ilyen szerencsés:)Én is remélem,hogy találsz nálam kedvedre valót!
Edó!
Ennél a receptnél pl. az öregtészta helyett kell a 3 dkg élesztő, vagy a 2 dkg élesztőt emeljem 3 dkg-ra?
Hú! Találok még savós receptet?
Mert most csinálok túrót, és ami kimarad, az ugye a savó, de akkor nem öntöm ki:)
Én ma virslis buktát készítettem:)
A 2 dkg-t emeled 3-ra!Nehogy kiöntsd,savót bármilyen kelt tésztába tehetsz,mert sokat javít az állagán.Egyszerűen a folyadékot savóval helyettesíted teljesen,vagy csak részben,de ha csak 1-2 evőkanál savót raksz,akkor is sokkal jobb tésztát kapsz.
Látod-látod!?
Máris tanultam nálad valamit!:)
Köszönöm!:)
Megjegyzés küldése