2009. szeptember 5., szombat

Szilvadzsem



A piacon sikerult nagyon szep,kifogastalan szilvakat talalnom az idei dzsemhez,ma be is foztuk.

A szilva kivalo gyumolcs, igen jo kalium forras,ezaltal segit a salakanyagok kiuruleseben,vertisztito.Antioxidansokban bovelkedik,mint minden piros szinu gyumolcs is.En szemely szerint semmi penzert nem pocsekolnam el a hejat,mert ertekes,mint minden gyumolcs heja.Erdekessegkeppen,a szilva a rozsafelek csaladjaba tartozik.

Tehat akkor szilvadzsem,ahogy en keszitem(tulajdonkeppen a dzsemeket mindig a ferjemmel kozosen keszitjuk,ugy nez ki nalunk ez a hagyomany):

1. Most 8 kilo szilvat alaposan megmosok,kimagozom.De nem egyedul am,komoly segitsegem volt Ricsi:)
2. Hejastol ledaralom,bele egy nagy fazekba,hozzaadom a zselefixel elkevert cukrot(8 tasak zselefix+16 ek cukor).Hozzakavarom a gyumolcshoz es felteszem foni.
3. Amikor felforrt,hozzaadok meg 4-5 kilo cukrot,attol fuggoen ki mennyire edesen szereti.
4. Ismet felforr,meg 5 percig hagyom foni,es leveszem a tuzrol.
5. Alaposan kimosott szaraz uvegekbe toltom es azonnal leforditom,hogy vakuum keletkezzen.15 perc utan visszaforditom es mar lehet is enni:)



Azert szeretem a dzsemfozesnek ezt a modjat,mert egyreszt nem kell orakat fozni,ezaltal nem vesz el annyi vitamin,masreszt sokkal szebb marad a szine,es nem fozom el a mennyiseg felet sem.Az sem utolso szempont,hogy nem kell bele annyi cukor.
Kitunoen elall egesz telen,tartositoszert nem szabad hozzateni,a vakuum gondoskodik errol.

Nincsenek megjegyzések: