A piacon sikerult nagyon szep,kifogastalan szilvakat talalnom az idei dzsemhez,ma be is foztuk.
A szilva kivalo gyumolcs, igen jo kalium forras,ezaltal segit a salakanyagok kiuruleseben,vertisztito.Antioxidansokban bovelkedik,mint minden piros szinu gyumolcs is.En szemely szerint semmi penzert nem pocsekolnam el a hejat,mert ertekes,mint minden gyumolcs heja.Erdekessegkeppen,a szilva a rozsafelek csaladjaba tartozik.
Tehat akkor szilvadzsem,ahogy en keszitem(tulajdonkeppen a dzsemeket mindig a ferjemmel kozosen keszitjuk,ugy nez ki nalunk ez a hagyomany):
1. Most 8 kilo szilvat alaposan megmosok,kimagozom.De nem egyedul am,komoly segitsegem volt Ricsi:)
2. Hejastol ledaralom,bele egy nagy fazekba,hozzaadom a zselefixel elkevert cukrot(8 tasak zselefix+16 ek cukor).Hozzakavarom a gyumolcshoz es felteszem foni.
3. Amikor felforrt,hozzaadok meg 4-5 kilo cukrot,attol fuggoen ki mennyire edesen szereti.
4. Ismet felforr,meg 5 percig hagyom foni,es leveszem a tuzrol.
5. Alaposan kimosott szaraz uvegekbe toltom es azonnal leforditom,hogy vakuum keletkezzen.15 perc utan visszaforditom es mar lehet is enni:)
2. Hejastol ledaralom,bele egy nagy fazekba,hozzaadom a zselefixel elkevert cukrot(8 tasak zselefix+16 ek cukor).Hozzakavarom a gyumolcshoz es felteszem foni.
3. Amikor felforrt,hozzaadok meg 4-5 kilo cukrot,attol fuggoen ki mennyire edesen szereti.
4. Ismet felforr,meg 5 percig hagyom foni,es leveszem a tuzrol.
5. Alaposan kimosott szaraz uvegekbe toltom es azonnal leforditom,hogy vakuum keletkezzen.15 perc utan visszaforditom es mar lehet is enni:)
Azert szeretem a dzsemfozesnek ezt a modjat,mert egyreszt nem kell orakat fozni,ezaltal nem vesz el annyi vitamin,masreszt sokkal szebb marad a szine,es nem fozom el a mennyiseg felet sem.Az sem utolso szempont,hogy nem kell bele annyi cukor.
Kitunoen elall egesz telen,tartositoszert nem szabad hozzateni,a vakuum gondoskodik errol.
Kitunoen elall egesz telen,tartositoszert nem szabad hozzateni,a vakuum gondoskodik errol.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése