2009. szeptember 17., csütörtök

Etrendunk fontos alapanyaga, a bab


A bab, vagy mifelenk paszuly, paszulyka, fuszulyka kituno novenyi feherjeforras, etrendunk egyik alapanyaga. Magas taperteke, elelmi rostjai miatt fontos resze a kiegyensulyozott taplalkozasnak.
A legjobb frisset valasztani, meg inkabb a permet nelkul termesztettet, a biot.


Anyosom gondoskodott rola, hogy legyen egesz evre elegendo paszulyunk. Nem gyakran fozok belole, altalaban levesnek vagy fozeleknek hasznalom fel, mindkettot nagyon szeretjuk.
Most bablevest (fuszulykalevest, vagy fingoslevest:)) keszitettem, az egeszen nagyszemu szep tarka bivalypaszulybol.

Paszulyleves, ahogy en keszitem:
  • a paszulyt elozo este hideg vizbe aztatom.
  • masnap felteszem foni kb fel orara, majd ezt a levet leontom rola. Igy nem lesz a leves "szeles", a szine sem lesz "fekete",batran lehet fogyasztani belole. (ennel a nagyszemu paszulynal ez kulonosen fontos, az aprobb szemueknel nem szoktam lefozni elore)
  • egy nagy fej hagymat aprora vagok, keves olajon uvegesre parolom, hozzaadok 2-3 karikara vagott repat es 2 kisebb karikara vagott petrezselyemgyokeret, keveset egyutt parolom.
  • hozzaadom a felig megfott paszulyt, 3-4 baberlevelet, keves sot, osszeforgatom, felontom vizzel.
  • teszek bele etelizesitot, feherborsot, csipet cukrot.
  • amikor majdnem megfottek a zoldsegek, hozzaadok 3-4 kozepes, kockakra vagott krumplit es keszre fozom.
  • ennel az egy levesnel rantast szoktam kesziteni, mert ez ugy az igazi: olajon megpiritom a lisztet, megszorom pirospaprikaval, felontom hideg vizzel, besuritem. Hogy ne legyen csomos a rantas, a hideg (!) vizet egyszerre ontom bele, es habverovel kavargatva a leveshez csurgatom.
  • 1 egesz tojashoz keves ecetet ontok, villaval felverem es lassan a levesbe csurgatom, ettol kulonleges, pikans izt kap.
  • megszorom friss zold petrezselyemmel, tejfollel es hagymaval talalom ( a hagymat boven lecsopogtetem citromlevel, igy nem leszunk hagymaszaguak!).

Mifelenek az emberek ezt a levest kepesek egy heten at is enni, nagyon laktato es igen izletes. Es ha meg igazibbat akarnek, akkor csontbol vagy fustolt csulokbol fozom. (idohiany!:)), mert a legistenibb a csulkos bableves.

Nincsenek megjegyzések: