2009. szeptember 27., vasárnap

Zoldbab leves



Kisfiam kedvenc levese. Az enyem is. Foleg ilyen friss, zsenge paszulybol isteni. Igazabol ez nem is zold, hanem sarga szinu, un. vajbab.

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg zöldbab (vagy sárga)
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj vagy kevés olaj
  • 2 árgarépa
  • 3-4 közepes krumpli
  • 2 babérlevél
  • kb 1 dl paradicsomlé vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál ételízesítő
  • só, bors
  • petrezselyemzöld
Elkészítése:
  • Az apróra vágott hagymát vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott répát is és 1-2 percig együtt pároljuk.
  • Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot (ha fagyasztott van, akkor nem szükséges előtte kiolvasztani), a babérlevelet, ételízesítőt, sót és borsot.
  • Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, majd beletesszük a paradicsomlét, és addig főzzük, amíg a bab majdnem puha.
  • Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, és együtt készre főzzük. 
  • A tejfölt elkeverjük kevés meleg lével, a levest félrevesszük a tűzről, majd a tejfölt lassan belecsurgatjuk. Ekkor visszatesszük a tűzre.
  • A tojást villával felverjük az ecettel, majd a cukorral együtt a leveshez adjuk, miközben a villával folyamatosan kavarjuk.
  • Felforraljuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, és forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: