Ezt a gyors és finom levest kizárólag nyáron érdemes készíteni, mivel csak ilyenkor van igazi, ízletes paradicsom. A bazsalikom pedig a paradicosm remek kiegészítője, és a fokhagyma sem maradhat el.
Hozzávalók:
- 50 dkg paradicsom
- 2 zöldhagyma vagy 1 fej hagyma
- 1-2 cikk fokhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg zellergyökér
- 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín (vagy tejföl)
- 2 teáskanál (nyírfa)cukor
- 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom
- 1 evőkanál kókuszzsír (helyette vaj)
- só, őrölt bors
Elkészítése:
1.
A
vajat egy leveses edényben megolvasztjuk. Beletesszük a megmosott, apróra
vágott hagymát, és kavargatva kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított,
kisebb kockára vágott sárgarépát, meg a zellergyökeret, majd kevés ideig,
kavargatva pirítjuk.
2.
Felöntjük
annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi, és addig főzzük, amíg a levét elfőtte.
3.
Ekkor
hozzáadjuk a megmosott, darabokra vágott paradicsomot, és felforraljuk.
4.
Felöntjük
annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi, és lefedve főni hagyjuk, amíg megpuhulnak.
5.
A
levest levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk.
6.
Visszaöntjük
az edénybe, hozzáadjuk a tejszínt, a bazsalikomot, illetve megsózzuk és kevés cukorral
meg őrölt borssal megszórjuk. Ha túlságosan sűrű lenne, öntsünk még hozzá egy
kevés vizet. Összeforraljuk, és melegen tálaljuk.
Tipp: Tartalmasabb lesz a leves, ha levestésztát is főzünk bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése