2009. szeptember 11., péntek

Illatos paradicsomleves



Ezt a gyors és finom levest kizárólag nyáron érdemes készíteni, mivel csak ilyenkor van igazi, ízletes paradicsom. A bazsalikom pedig a paradicosm remek kiegészítője, és a fokhagyma sem maradhat el.

Hozzávalók:

  • 50 dkg paradicsom 
  • 2 zöldhagyma vagy 1 fej hagyma 
  • 1-2 cikk fokhagyma
  • 10 dkg sárgarépa 
  • 10 dkg zellergyökér 
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín (vagy tejföl)
  • 2 teáskanál (nyírfa)cukor 
  • 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom
  • 1 evőkanál kókuszzsír (helyette vaj)
  • só, őrölt bors

Elkészítése:


1.      A vajat egy leveses edényben megolvasztjuk. Beletesszük a megmosott, apróra vágott hagymát, és kavargatva kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, kisebb kockára vágott sárgarépát, meg a zellergyökeret, majd kevés ideig, kavargatva pirítjuk.
2.      Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi, és addig főzzük, amíg a levét elfőtte.
3.      Ekkor hozzáadjuk a megmosott, darabokra vágott paradicsomot, és felforraljuk.
4.      Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi, és lefedve főni hagyjuk, amíg megpuhulnak.
5.      A levest levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk.

6.      Visszaöntjük az edénybe, hozzáadjuk a tejszínt, a bazsalikomot, illetve megsózzuk és kevés cukorral meg őrölt borssal megszórjuk. Ha túlságosan sűrű lenne, öntsünk még hozzá egy kevés vizet. Összeforraljuk, és melegen tálaljuk.

Tipp: Tartalmasabb lesz a leves, ha levestésztát is főzünk bele.

Nincsenek megjegyzések: