2010. január 14., csütörtök

Mar az ovodaban megtanultam

Szuloi ertekezletet tartottunk, tobb mindenrol szo volt, legfokepp az egeszseges eletmodra nevelesrol. Altalaban mindig adunk egy kis utravalot a szuloknek, ezt szeretnem most ide is bejegyezni, mivel mi, felnottek, hajlamosak vagyunk sokszor megfeledkezni ezekrol az egyszeru dolgokrol.
A kisgyerek elso eletevei meghatarozoak az egesz eletere.


Mar az ovodaban megtanultam mindent, amit tudni erdemes


  Azt, hogy hogyan eljek, mit tegyek, mind az ovodaban tanultam meg. Az egyetemen a bolcsesseg nem volt kulonosebb ertek, az ovodaban azonban annal inkabb.
  Ime, amit tanultam:


  Ossz meg mindent masokkal! Ne csalj a jatekban! Ne bants masookat! Mindent oda tegy vissza, ahonnet elvetted! Rakj rendet magad utan! Ne vedd el a maset! Kerj bocsanatot, ha valakinek fajdalmat okoztal! Eves elott moss kezet! Huzd le a vecet! A frissen sult sutemeny es a hideg tej taplalo. Elj mertekkel! Minden nap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, enekelj, tancolj, jatssz es dolgozz egy keveset! Delutanonkent szundits egyet!
  A nagyvilagban ovatosan kozlekedj, fogd meg a tarsad kezet, es ne szakadjatok el egymastol!
  Ismerd fel a csodat!...

  Az aranyhalak, a horcsogok, a feher egerek, meg a magocska is a muanyag poharban-mind meghalnak egyszer. Mi is. Es...emlekezz az elso szora, melyet megtanultal - a legfontosabbikra - NEZD.


  Minden fontos dolog bennunk foglaltatik.A szeretet es az alapveto higienia. Az okologia, a politika, az egyenloseg es az ertelmes elet.
  Valaszd ki barmelyik pontot, forditsd le bolcs felnott szavakra, es alkalmazd csaladodra, kormanyodra, munkadra, egesz eletedre - melglatod, bolcsnek es igaznak fogod talalni.

  Gondold csak el, mennyivel jobb volna  avilag, ha osszes lakoja sutemenyt es tejet uzsonnazna minden delutan harom orakor, aztan pedig fogna a pledjet es szunyokalna egy keveset. es milyen jo volna, ha az osszes kormany oda tenne vissza mindent, ahonnet elvette, es rendet rakna maga utan.
  Es akarhany eves is vagy, meg mindig ervenyes a szabaly: a nagyvilagban fogd meg a tarsad kezet, es ne szakadjatok el egymastol. 
                                                              (Robert Fulghum)
                                                      








6 megjegyzés:

Jade írta...

Jajj, de gyonyoru gyerekek! Csodaszepek!
Nagyon jok a gondolatok amiket lejegyeztel!

Edó írta...

Koszonjuk Judith:)Ok a kincseink!

Kiskukta írta...

Köszi, hogy ezt megosztottad! Nagyon aranyosak a gyerkőcök!

Andi írta...

Nagyon szép postot írtál.....Köszönjük!
A gyerkőcök tényleg gyönyörűek,de hát ezt tudod! :-)

Gál Edith írta...

Nekem is nagyon tetszenek ezek a gondolatok!!!

Edó írta...

Koszonom lanyok,ami a gyerekekt illeti:)Orulok hogy nektek is tetszettek ezek a gondolatok.Es ugy-e, hogy mennyire igazak?;)