2010. január 19., kedd

Lasagne bolognese



A lasgne nagy kedvencunk, abbol is ez a daralt husos valtozat, a balognai a nyero. Ezt speci ferjem kerte, ugyanis tomeget novel mostanaban (es nagy inyenc letere ez a kedvence)...en viszont spenotos tesztat keszultem fozni, mivel nekem meg tomeget csokkenteni kene:)))..hat igy fozzon okosan az ember lanya.
A gyerekek kedvence is, imadjak. Sajnos abszolut egeszsegtelen kategoria, nehez, hizlalo. Es isteni fnom..:P
Igazabol friss fuszerekkel erdemes kesziteni, de sajnos nem talaltam bazsalikomot, igy aztan tasakos fixet vettem nagy banatomban, a jo viszont az benne, hogy egyszerubb elkesziteni es nagyon finom.

Hozzavalok:
  • 50 dkg daralt hus
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 cs. bolognai fix
  • reszelt sajt
  • 1 zoldpaprika
  • 8 lap lasagne teszta 
  • keves so, bors, 2 ek. cukor
  • a besamellhez: itt
Elkeszites:
  1. A husos raguhoz a hagymat aprora vagjuk, keves olajon serpenyoben kisse megpiritjuk.
  2. Radobjuk a daralt hust es az aprora vagott paprikat, majd egyutt megpiritjuk. Enyhen sozzuk, borsozzuk, de nem sokat, mert a fixben is van mar. 
  3. Ha a hus elkeszult, feontjuk 5 dl hideg (!) vizzel, hozzaadjuk a tasakos fixeket, lassu tuzon kevergetve besuritjuk. Hozzaadunk keves cukrot es utanaizesitjuk ha kell.
  4. A besamellt az itt leirtak alapjan elkeszitjuk.
  5. Veszunk egy tuzallo talat v. tepsit, beleontjuk a besamellmartas felet. Rafektetunk 4 lasagne tesztalapot, erre ontjuk a husos ragu felet. Beboritjuk 4 tesztalappal, ra a marade husos ragu. Leontjuk a besamellel, megszorjuk jo sok reszelt sajttal.
  6. 200 fokon kb. 40 perc alatt szep pirosra sutjuk.


Bolognai fix nelkul igy keszitem: 
  • Hagymat (melle lehet fokhagymat is), husit lepiritom, hozzaadok zoldpaprikat es paradicsomot, felontom vizzel, paradicsompasztat keverek bele es izesitem: so, bors, zoldpetrezselyem, oregano, bazsalikom, cukor.
A tesztat nem kell elore kifozni, mert a szoszok biztositjak, hogy a lerben megpuhuljanak. Arra vigyazzunk, hogy alaposan befedjuk, mert ha a szelek uresen maradnak, akkor a teszta ropogos marad.
Nem egy ordongosseg elkesziteni, viszont kisse idoigenyes. De nagyon megeri az ize miatt :)
Rengeteg fele lasagne letezik, a zoldsegestol a spenotosig..ki milyent szeret.



1 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon guszta lett. Mi is nagyon szeretjük!