2010. január 10., vasárnap

Turos beles




Judithnal lattam meg, olyan gusztan nez ki nala (mint minden amit keszit), egybol levett a labamrol, imadom a turos sutiket. Nem is tudom, hogy az utobbi idoben miert nem sutottem gyakrabban valami turost.
Na de most! Elkeszitettem, es hat tenyleg pont olyan finom lett, mint ahogyan vartam. A citrommazat a tetejerol lehagytam, mert mi nem szeretjuk. De anelkul is mennyei! Szaftos, omlos, lagy, es nagyon eteti magat sajnos.

Hozzavalok:

Tesztahoz:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 ek tejfol
2 tojas sargaja
keshegynyi sutopor
csipet so

Toltelekhez:
1 kg turo
20 dkg cukor
3 tojas
5 dkg vaj
vanilia
10 dkg mazsola
1-2 ek buzadara
fel citrom reszelt heja

Citrommaz:
1/4 citrom leve
2 dkg vaj
30 dkg porcukor

Elkeszites:
  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tobbit hozzaadva tesztava gyurjuk. Ha szukseges meg tehetunk bele tejfolet, nekem meg plusz 2 ek. ment bele (en mindent beledobtam a dagasztokaros robotba, majd kivettem a gombocot).
  2. A cipot 2 reszre osztjuk, egyenkent kunyujtjuk oket.Az egyik darab nagyobb legyen, ezzel beleljuk ki a tepsit. Megszorjuk grizzel (buzadara).





  3. A toltelekhez a turot attorjuk villaval, a vajat kikavarjuk a cukor felevel, ugy adjuk a turohoz. Mehet bele a     3 tojassarga, mazsola (en elotte langyos vizbe aztattam par percre), vanilia, griz, reszelt citromhej. Jol kikavarjuk.
  4. Kozben a 3 tojasfeherjet par csepp ecettel majdnem kemenyre verjuk. Ekkor hozzaadjuk a cukor masik  felet es egyutt kemeny habba verjuk. Lazan beleforgatjuk a turos krembe.
  5. A kremet a tepsibe ontjuk, majd befedjuk a masik tesztalappal. A kilogo szeleket rahajtjuk,villaval megszurkaljuk (nekem igy is puposodott).
  6. 180 fokon kb. 40 percig sutjuk.
Amikor a suti kihult, a citrommazhoz a hozzavalokat simara keverjuk majd rakenjuk a tetejere. 



Ferjem tobbszor is megdicserte, es igaza van:)






6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia EDOKA!

Gratulalok az oldaladhoz! Nagyon szep es sok-sok finomsagot talalok nalad.Viki oldalan keresztul talaltam rad. Egeszsegben szerencseben, boldogsagban gazdag Ujesztendot kivanok Nektek!
Sok puszika! ILDIKONL

Judith írta...

Orulok, hogy izlett! Nagyon guszta lett a Tied is, ugy ennek most egy szeletet belole!

Csak otletkent jegyzem meg, hogy narancsmazat is lehet tenni a tetejere - ha az jobban izlik esetleg - helyettesitve a citromlevet a narancslevel.

Amugy az enyem is felpuposodott, de aztan leengedett miutan kihult. Lehet, hogy tenyleg csak egy keshegynyi sutopor kell bele...

Alíz, Erdélyből írta...

Mesés! Jó, hogy eszembe juttattad. :) Rég nem készitettem én is ezt a finomságot.

Gál Edith írta...

Jajj, de jól néz ki!
Nekem is kell :))
Kaptál tőlem egy dijat!
Szép napot Neked!

Edó írta...

Szia Ildiko!Jaj de jo hogy ram talaltal!:)Szoktam nezegetni a szepseges sutemenyeidet,mindig is nagyon szepek voltak
Kivanok en is nektek boldog,bekes ujevet!

Judit,alig van belole par kocka..nagyon ment mindenkinek,isteni finom.A narancsmaz sem jonne be,foleg a ferjem nem szereti.Igen,az enyem is leengedett miutan kihult.

Alizkam,hat akor keszitsd el hamar:)

Edith,nyitsd az ablakot,maris ropitem:))
KOszonom a dijat,nagyon kedve svagy hogt ram gondoltal:)JOl esett.

Edó írta...

Szia Ildiko!Jaj de jo hogy ram talaltal!:)Szoktam nezegetni a szepseges sutemenyeidet,mindig is nagyon szepek voltak
Kivanok en is nektek boldog,bekes ujevet!

Judit,alig van belole par kocka..nagyon ment mindenkinek,isteni finom.A narancsmaz sem jonne be,foleg a ferjem nem szereti.Igen,az enyem is leengedett miutan kihult.

Alizkam,hat akor keszitsd el hamar:)

Edith,nyitsd az ablakot,maris ropitem:))
KOszonom a dijat,nagyon kedve svagy hogt ram gondoltal:)JOl esett.