2010. január 1., péntek

FOCACCIA




Azert irtam nagybetuvel, mert ez az olasz kenyer (vagy langos) bizony megerdemli a nagybetuket. Irhatnam ugy is, hogy ez A FOCACCIA. Rengeteg fele kenyeret sutottem mar meg, de ehhez foghatot meg soha.
Isteni a belzete, puha, az alja ropogos, izeben kavarodik a mennyei olivaolaj a fokhagymaval, megkoronazva a bazsalikom isteni aromajaval.
Szamomra ez a tokeletes kenyer. Amikor megkostoltam, alig tudtam betelni vele, csak ugy siman is fennseges.
Sok dolgom nem volt vele, elkesziteni gyerekjatek, tobb idobe nem telik mint a sima pizzateszta elkeszitese.
A receptre itt leltem, tokeletes recept.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt 
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő) 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 3 dl meleg víz 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2 csapott teáskanál só 
  • kevés őrölt bors és rozmaring 
  • a tetejére rozmaring vagy bazsalikom, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 nagy cikk fokhagyma, dekorsó
Elkészítése:

  • A hozzávalókat a robotgép dagasztójával néhány perc alatt tésztává dagasztjuk, egy liszttel megszórt tálba borítjuk. Amennyiben kézzel készítjük, abban az estben futtassuk fel az élesztőt a cukorral 1 dl langyos vízben, ezután a többi hozzávalóval együtt dagasszuk tésztává. A tésztát ezután konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen fél órát kelesztjük. Ekkor lazán átgyúrjuk, és további fél órán át kelesztjük. A gyönyörű, hólyagos tésztát nagy tepsi méretűre kinyújtjuk, majd sütőpapíros tepsire helyezzük és a tetejére ujjbeggyel mélyedéseket nyomunk. A friss bazsalikomleveleket és a fokhagymát az olívaolajjal összeturmixoljuk, majd ezzel a keverékkel megkenjük a tésztát. Dekorsóval megszórjuk, és 200 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A szilveszteri hidegtalakhoz ettuk, de vigyazni kell, mert intenziv ize miatt nem mindennel tarsithato.


4 megjegyzés:

Viki írta...

Boldog Uj Évet ! Tessék szives mondani Kedves Edó :-) szabad az Új Évi fogadalmakat megszegni ??? --- hát persze, ha ilyen finomságokkal találkozom. Nagyon guszta és ahogy olvasom, az izlelőbimbóim ugy szenvednek !!! :-) "Sajnos" egyszer ki kell próbálni.

Edó írta...

Viki,hat szabad ilyenfele fogadalmakat tenni??:))en meg sem probalnam:))Probald ki,nagyon ajanlom!

evabaumhauer írta...

BUEK, hugica!
Na, erre a receptre vartam pont ;-)Föltetlenül ki fogjuk probalni!

Edó írta...

Szia Nover!Probaljtaok ki,neked valo nagyon!:)BUEK<PUSZI!!!!!