2010. február 7., vasárnap

Tejes kifli


Nekem ez a kiflik kiflije! Nagyon puha, nagyon finom, es nagyon eteti magat. Egy bogre tejjel, kakaoval, uresen is olyan hmmm finom :)
Ezt a receptet mar nagyon regen orzom, E.Margit oldalarol hoztam, szamtalanszor sutottem mar.
A recepten modositottam, most savobol es vajjal keszult, edes kiflik.

Hozzavalok:

  • 3 dl langyos tej (nekem 2,5 dl tejfolsavo+0,5 dl tej)
  • 2,5 dkg cukor
  • 1/2 tk so
  • 1 tojas
  • 55 dkg kenyerliszt (vagy 35 dkg feherliszt+20 dkg retesliszt)
  • csipet aszkorbin v. 1 ek. ecet
  • 2,5 dkg eleszto
  • a dagasztas vegen 5 dkg olvasztott margarin (vagy vaj, esetleg 3-4 ek. olaj)
Elkeszites:

  1. A hozzavalokat kenyersutobe pakolom (a vajat a vegen, hogy ne lagyuljon el a teszta, pl. csipogaskor), 20  perc dagasztas, majd lisztezett feuletre boritom es a tesztat duplajara kelesztem (30-40 perc). Lagy tesztat kapunk.
  2. A megkelt tesztat 8 reszre osztom, egyenkent cipokat formalok, majd kisse haromszog alakura kinyujtom es feltekerem kiflinek.
Még egyszerűbb, ha a tésztát kinyújtjuk nagy kör alakúra, és 8 egyenlő cikkre vágjuk.




 3. A kifliket sutopapiros tepsire helyezem, ismet hagyom hogy duplajara nojjenek. Kozben a sutot elomelegitem 200 fokra.
  4. A hatalmasra nott kifliket meleg cukros tejjel lekenem, majd 20-25 perc alatt pirosra sutom. A kiflik sutes kozben hatalmasra nonek, ezert egy tepsire teve kisse osszenohetnek.
  5. A sutobol kiveve hideg cukros tejjel kenem meg.

A savotol ismet hihetetlen konnyu, szep belzetu kiflik szulettek.
Melegen valami iszonyuan fennseges! :) 


Ha sos valtozatban szeretnenk elkesziteni, akkor nemileg modositani kell a cukor es so aranyan. Cukor 1,5 dkg legyen, mig sobol tegyunk  2 tk-al. Sutes elott langyos, mig sutes utan hideg vizzel spricceljuk meg.

3 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Ez nekem is nagyon tetszik!
Nagyon guszta es nagyon ugyes vagy!

Edó írta...

Edith,koszi,nagyon finom,kedvencunk:)

Névtelen írta...

Szia, először is gratulálok, a kifli isteni, és baromi egyszerű. egy kérdésem azért lenne: az aszkorbinsav vagy az ecet feltétlenül kell bele? mert én kiérzem belőle az ízét.