2010. február 22., hétfő

Csirkebecsinalt leves


Nem kell megijedni a csirke nem csinalt be, en "csinaltam" bele a levesbe, marmint a csirket!:))
Nagyon regen nem keszitettem becsinalt levest, mert a kedves ferjemuram az aprolekot sem szereti, mint oly sok egyebet sem, en viszont annak ellenere, hogy nem vagyok leveses, ezt nagyon szeretem.

Hozzavalok:

  • kb. 50 dkg csirkeaprolek (nekem most hat, szarny, nyak)
  • 2-3 db sargarepa
  • 2-3 db. feherrepa
  • nagyobb szelet zellergyoker
  • fel fej edeskomeny (ez nem jar bele, de nekem volt es jol tettem hogy hozzatettem)
  • 1 fej voroshagyma
  • 2 marek zoldborso
  • keves olaj 
  • 2 ek liszt
  • friss zoldpetrezselyem, baberlevel
  • so, bors
  • A csipetkehez: 1 tojas, pici so, liszt
  • A habarashoz: 1 kis doboz tejfol, keves pirospaprika
Elkeszites:
  1. A csirkeaprolekot alaposan megmossuk, megtisztitjuk az esetleges nemkivant reszektol, tetszes szerint feldaraboljuk. Edenybe tesszuk, felontjuk vizzel es keves idore (15-20 perc) foni tesszuk. Vigyazni kell, amikor felfott a viz, rogton takarekra vesszuk, hogy ne legyen zavaros a leve. Tetejerol a keletkezo habot gondosan leszedegetjuk.
  2. Kozben a zoldsegeket megpucoljuk es feldaraboljuk: a repakat karikakra, a hagymat, zellert, edeskomenyt kis kockakra. Keves olajon megpiritjuk, hozzaadjuk a lisztet es rovid ideig tovabb piritjuk, kozben allandoan kavargatjuk, a lisztet a kanallal felkaparjuk.
  3. Hozzaadjuk a felig megfott husikat es felontjuk a leszurt huslevel. Sozzuk, borsozzuk, beledobunk 2-3 baberlevelet. A zoldborsokat az utolso 5 percben adjuk hozza, ha teljesen nyers akkor elobb. A levest keszre fozzuk.
  4. Elkeszitjuk a csipetket: a tojast a soval es liszttel csomomentesre kavarjuk. Annyi lisztet adjunk hozza, hogy a massza ne follyon, de vigyazzunk hogy tul kement se legyen. 
  5. A tejfolt elkeverjuk keves fuszerpaprikaval es meleg levessel.
  6. A csipetkeket kanallal a levesbe szaggatjuk, majd a tejfollel behabarjuk, felforraljuk. Zoldpetrezselyemmel gazdagon megszorjuk.
Aki savanykasabban szereti, az tehet hozza keves citromlevet vagy ecetet, talalskor. Nagyon kiados leves. Es milyen finom leszedegetni a falatnyi  husikat a csontokrol!:) 

7 megjegyzés:

Eva írta...

Ma nalunk is ez volt! Jol belaktunk mi is. En a csipetkeket reszelö lyukan szoktam beleengedni, igy kicsi aranyosak lesznek ;-)

Gál Edith írta...

Nagyon jó ötletet adtál :)
Már régen tervezem ennek a levesnek az elkészitését, de hamarosan nálunk is lesz.
Nagyon jól néz ki!

Moha írta...

Edó ez nekem is kedvenc,megyek hozzád ebédre!

Maryenne írta...

Gyönyörű! Szépen mutat a tányérban! Gratulálok hozzá!

Edó írta...

Noverke,mi is jol belaktunk!En nem reszelozok,mert csak egy tojasbol keszitem a csipetket.Amugy ezt a levest toled tanultam meg annak idejen:)

Edith,foltetlen keszitd el,olyan jo kis leves.

Moha,de jo is lenne ha eljonnel hozzank!:)Szivesen adnek.

Mary,koszonom!

Andi írta...

Tényleg annyira jól mutat a tányérban....nagyon gusztán tálaltad.
Én is szeretem.

Edó írta...

Koszi Andi,igyekszem:)Hat finom is ez;)