Keszulok egy ideje valamifele kekszet sutni, ragcsalni, aztan tegnap estefele beugrott, hogy na majd most :) Lanykam lelkesen tamogatta az otletet, csak abban tudtunk nehezen kiegyezni, hogy milyen izu keksz legyen..leginkabb a csokis es vanilias jott szoba, igy elo is kerestem ezt a ket variaciot hamar.
Mar mentem is, hogy beledobaljam a robotomba valamelyik keksz hozzavaloit. A ket kekszrecept egymas mellett volt, igy hamar elkezdtem nezni az elsot es mar pakoltam...amikor megerkezett apa, es jelentette, hogy lanykam epp a fenekig ero hajat vagja olloval. (!) :))) Hat szabad nekem 3 percnel tovabb tartozkodnom a konyhaban ???
Szaladtam is felmerni a helyzetet, el is inteztuk :P,aztan vissza a tesztakesziteshez. Hat eleg erdekes bretont vagott maganak a leanyzo, de ot ez egyaltalan nem zavarja, meg akkor sem, ha en egy sort rinyaltam, hogy most ilyen fejjel milyen tunder lesz a farsangi balon ?!?
Szoval sztori ide meg oda, pakoltam tovabb a kekszem hozzavaloit, amikor a vege fele feltunt, hogy egyaltalan nem jo receptet nezek. :)) Kiakadas ismet, aztan receptek felre, es tovabb sajat kutfobol minden :P
Kicsit aggodtam, hogy mi sul ki ebbol, de mit mondjak, meg ilyen finom kekszet sosem sutottem, es nem is gyakran kostoltam, mint ez. Az biztos, hogy egyreszt a nadcukor miatt lett ilyen kulonleges izu, es ha valakinek olyanja nincs, akkor ennek neki se fogjon. Es mivel volt meg egy-egy marek mandulam meg diom, azok is mentek bele.
Hozzavalok:
- 150 gr vaj
- 20 dkg nadcukor
- 1 tk sutopor
- csip. szodabikarbona
- 1 kisveg vaniliakivonat (vekony uvegecske)
- 250 gr liszt
- 1 tojas
- 4 dkg daralt mandula
- 4 dkg daralt dio
- csipet so
Elkeszites:
- Eloszor a vajat es cukrto beletettem a robotgepembe, majd habosra kavartattam.
- Kozben hozzaadtam a tojast, a sutoporral es soval elkevert lisztet es tovabb kavartattam.
- Vegul ment bele a tobbi hozzavalo is: a mandula a dioval, es a vanilia.
- A teszta nagyon lagy, nem kell megijedni es nem kell hozzaadni plusz lisztet sem, szepen rakenjuk egy foliara, majd hengerre formalva a hutoszekrenybe tesszuk amig megdermed (en csak masnap vettem elo).
- A tesztarol lehuzzuk a foliat, majd egy lapiton eles kessel vekony szeletekre vagjuk. Sutopapiros tepsire helyezzuk, erdemes kicsit tavolabb egymastol, mert osszenonek, mint az enyemek is.
- Elomelegitett 200 fokos sutoben kb 12 perc alatt megsutjuk, de ez attol is fugg, hogy milyen vastagsaguak a korongok.
- Amikor a kekszeket kivesszuk (15 pernel tovabb semmikepp se tartsuk bent), akkor meg nagyon puhanak kell lenniuk, mintha nyersek lennenek. Ha tulsutjuk, akkor kemenyek lesznek. Hules kozben kellokeppen megszilardulnak.
Az allaga a mezeskalacsra emlekeztet, izre melaszos, enyhen dio-mandula izu, puha kekszek. barna szinet termeszetesen a nadcukortol kapta.
Annyira, de annyira izlik nekem, hogy alig birtam abbahagyni..sajnos.. A gyerekek mindenkepp jobban jarnak, mintha bolti kekszet ragcsalnanak.
2 megjegyzés:
Guszta a keksz!
Mekkora a lányod, hogy nekifogott hajat vágni magának?
4 eves,de mindenre kivancsi:)
Megjegyzés küldése