2010. február 9., kedd

Csirkes teszta wokban


Ami a wokot illeti, meg sosem volt hozza szerencsem, egeszen mostanaig, amig az aranyos ferjem meg nem vasarolt egyet nekem:) Mar nagyon vagyakoztam utana, ugyanis a wokban keszult eteleket minimalis zsiradekkal es nagyon rovid idon belul  keszithejtuk, ezert  sokkal egeszsegesebbek. Igaz, maga az alapanyagok elokeszitese igenyel nemi idot, de a tobbi gyerekjatek es fantazia kerdese!

Ha vadonatuj wokunk van, akkor ajanlatos az elso hasznalat elott alaposan kiegetni. Ez ugy tortenik, hogy egy etolajba martott ecsettel vagy papirtorlovel kikenjuk, majd lassu tuzon par percig egetjuk az edenyt. Utana szaraz torlovel kitoroljuk, majd ismet bekenjuk olajjal es egetjuk. Ezutan mar mehet is az alkotas:)

Vasarnapi grillcsirkebol maradt meg jo par fennseges falat, amit amugy mar nem ettunk volna meg, igy ezt is felhasznaltam, tovabba zoldsegeket es kulonfele fuszereket. Nem tipikus keleties etel szuletett, de egy igazan inyenc, izgazdag es egeszseges vacsora szuletett, ami az egesz csaladnak nagyon izlett. Megkostoltam hidegen is, es rajottem, hogy az izek meg jobban erzodnek, meg finomabb volt:)

Hozzavalok:

  • 1 csomag teljes kiorlesu szelesmetelt
  • sult csirkefalatok (kb. 10 dkg)
  • csiperkegomba (kb. 15 dkg)
  • mirelit kukorica (kb. 15 dkg)
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • delis sajt (a fetahoz hasonlo, csak kremesebb es nem annyira sos - kb.10 dkg)
  • keves olivaolaj
  • sovany tejfol (kb 1,5 dl)
  • 1 ek mustar
  • 2-3 ek. szojaszosz (so helyett)
  • 1 tk curry
  • 1 tk gyomberpor
  • sok zoldpetrezselyem
  • darabka friss kokusz

Elkeszites:
  1. A wokban par csepp olivaolajat hevitettem, majd beledobtam eloszor a megpucolt, vekonyra szelt gombakat. Megkavargattam, majd a gombahoz adtam az apro kockakra vagott kaliforniai paprikat, aztan a fagyos kukoricat.
  2. Par percig sutottem eros tuzon, kavargatva, ekkor hozzaadtam a sult csirkefalatokat. Tovabbi kavargatas kozben meglocsoltam a szojaszosszal, hozzaadtam a mustart es fuszereztem curryvel es gyomberrel. ezekbol tobbet is lehet hasznalni, izles szerint.
  3. Mindehhez hozzaadtam a kifott es leszurt barnatesztat, 1-2 percig kavargattam.
  4. Vegul kovetkezett a tejfol es az apro kockakra vagott sajt, ettol az etel kremesebb lett. Egy-ket kavaras, es kesz. Friss kokuszdarabkakat dobtam ra es zoldpetrezselyemmel boven megszortam.
Elvileg ha wokban keszitunk etelt, nem kavargatni kellene, hanem fol-le razogatni az edenyt, de nekem mar tul sok minden kezdett lenni a kalyhamon, ezert kavargattam fa villaval.

Nyers hust batran hasznalhatunk sult helyett, az is nagyon hamar elkeszul benne, de akkor azt legelsonek dobjuk a wokba, csak utana a zoldsegeket. A nyers husit eloszor pacoljuk be es hagyjuk hutoszekrenyben par orat, igy sokkal gazdagabb izu etelt kapunk.


Zoldsegeket attol fuggoen adjuk hozza elobb vagy kesobb, hogy melyik menyire hamar keszul meg.

2 megjegyzés:

Eva írta...

Ezt is megennem!!!
Biztos nagyon fincsi volt. Gratula a wokhoz, jo szolgalatot fog tenni!

Edó írta...

Jaj,olyan fincsi volt hej!:)Azt latom,hogy nagy hasznat fogom venni!Puszika