2010. február 8., hétfő

Fekete erdo alagut


Nos, ezzel a fekete erdovel mindig is ugy voltam, hogy az nem lehet annyira finom, ha tejszinhabos-meggyes suti, es semmi mas. Talan soha nem is sutottem volna meg, ha ne lanykam kert volna ra. Nok lapjaban lattuk egy jo ideje, nagyon gusztan feltalalva, azota mindig megjegyzi, hogy mikor keszitjuk el. Tejszinem volt megbontva a hutoben egy ideje, hat raszantam magam a hetvegen es elkeszitettem.
Mindket gyereknek nagyon-nagyon izlett, sot, meglepoen finomnak talaltak es lanykam nagyon boldog volt, hogy lett neki ilyenje..:)) Es segitett is persze, nagyon lelkesen. Nekem tovabbra sem valtozott a velemenyem: tejszinhabos nekem csak tejszinhabos marad :P De hogy oszinte legyek, ahhoz kepest eleg joizuen eszegettem belole :)
A piskotarecept az en szokasos piskotatesztam, a tobbi a Nok lapja szerint alakult.

Hozzavalok:


A piskotahoz: itt


A cukorsziruphoz: 

  • 1,2 dl viz
  • 2 ek cukor (nadcukrot hasznaltam)
  • izles szerint rum
A toltelekhez:
  • 1 uveg meggybefott (en sajat fagyasztottat hasznaltam)
  • 4-5 dl tejszin
  • 2 cs. vaniliascukor
  • 1 cs. habfixalo
Tetejere:
  • meggyszemek
  • csokoladeforgacs
Elkeszites:
  1. A piskotatesztat az itt leirtak szerint elkeszitem, dio helyett 2 ek olajat es 3 ek kakaot kevertem hozza.
  2. Ket kalacsformat kibeleltem sutopapirral, majd mindkettobe masszat ontottem, egyforman elosztva. 180 fokos elomelegitett sutoben tuprobaig sutottem (30-40 perc).
  3. Kozben a tejszint a vanilias cukorral es habfixaloval kemeny habba vertem (a habfixalot 1 perc utan tesszuk hozza).
  4. Elkeszitettem a cukorszirupot: a vizet a cukorral felforraltam, majd miutan langyosra hult, hozzakavartam a rumot is.
  5. A kihult piskotatesztat kozepen elvagtam, alaposan meglocsoltam a sziruppal. A habot nyomozsakba kanalaztam, csikokat huztam, a csikok kozott meggyel raktuk ki.
  6. Az alagut kulsejet tejszinhabbal kentuk meg, majd csokoladeforgaccsal es meggyek diszitettuk.
A csokoladeforgacsot igy keszitettem: 
  • Kb. 10 dkg etcsokoladet vizgoz felett felolvasztottam, vekonyan rakentem egy muanyag lapitora (femre meg jobb), megvartam amig megdermed, majd kessel felulrol lefele tologattam, mintha fe akarnam kaparni.

A kesz mu sajnos nem lett olyan szep, mint amilyen kellene legyen, mert az a helyzet, hogy irto gyorsan kellett cselekednem, egyreszt fekudtek le a gyerekek, masreszt meg vendegek is voltak :)) Ez olyan "hamar munka ritkan jo" alapon keszult. Mind elfogyott azert.

8 megjegyzés:

Andi írta...

Meseszép....nagyon ügyes vagy.

Edó írta...

Andi,koszonom,kedves vagy:)

Bianka írta...

Nagyon jól néz ki, már érzem a számban :)

Gál Edith írta...

Edó, ez GYÖNYÖRŰŰŰ!

Edó írta...

KOszi lsnyok,ugy latszik csak nekem nem tunik olyan szepnek:)))

Izsi írta...

Szia Edo, csak figyelmeztetlek, hogy valaki, lopja a receptjeidet! A Liza mama sut fozre menj ra, felhaborito! Ne hagyd! Udv,es megyek mergembe feketeerdo tortat sutni!

Névtelen írta...

Kedves Edó!
Ismét én vagyok a névtelen (nevem Biróné Éva). Nagyon jól néz ki a fekete erdő alagút. Én is többször csináltam már. (58 éves nagymama vagyok) Én a meggybefőtt levét kevés keményítővel, vagy vaníliás pudinggal megfőzöm, összekeverem a meggyszemekkel. Egy sűrűbb masszát kapok és azt kenegetem a tejszínhab csíkok közé. Finom szaftos süti az eredmény. Üdvözöllek Éva

Edó írta...

Kedves Eva!Orulok,hogy ismet ilyen hasznos dolgokat irtal nekem!Talan ugy nekem is jobban izlene:) Koszonom!

Izsi,halas kosozonet amiert figyelmeztettel!Mar irtam is Liza mamanak,hogy jelolje meg a forrast!Felhaborito,menyi receptem van nala keppel!Bejegyzest is irok hamarosa.