2010. február 21., vasárnap

Csusztatott palacsinta


Meg sosem keszitettem, de mar regen ki szerettem volna probalni. Nem volt hangulatom sutire, igy most palacsintat keszitettem desszertnek. Hat, mit mondjak, meg is gyult a bajom vele, mivel nem olyan egyszeru ez a dolog, mint ahogyan elkepzeltem. Izre isteni finom, szerintem ezuttal kedvencem is lett a csusztatott palacsinta, de a csusztatast meg gyakorolnom meg azt hiszem.
Legkozelebb vastagabb lapokat sutok ki, mert ezek a vekonyak nem lettek tul szepek, meg nem is akartak egyben kicsuszni.


Hozzavalok:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 tojas
  • 8 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • pici so
Elkeszites:
  1. A vajat mikroban kisse meglangyositom, hogy puha legyen, de ne folyos. A cukorral habosra kavarom, majd hozzaadom a tojassargakat es tovabb habositom.
  2. Johet hozza az olaj, lassan csurgatva, majd a liszt (a soval elkevereve) es a tej, tobb reszletben, nem egyszerre. Ha van robotgepunk, akkor az elvegzi helyettunk a "piszkos" munkat :)
  3. A tojasfeherjeket par csepp ecettel kemeny habba verem, egy spatulaval ovatosan a hig masszaba forgatom.
  4. Serpenyoben keves olajat hevitek, majd palacsintakat sutok, vastagabbat mint a hig palacsinta. Amikor az egyik fele megsult, nem forditjuk meg (igy a felso fele habos, azaz nyers marad), hanem ovatosan egy talra csusztatjuk. A sult fele kerul a tal aljara.
  5. A habos felet azonnal megkenjuk a csokikremmel (esetleg kakaoval, porcukorral, dioval, barmivel ami kedvunkre valo) es megszorjuk dioval.
  6. Kozben kisutjuk sorra a palacsintakat es mindig az elozore csusztatjuk ugy, hogy mindig a nyers fele kerul felul.
  7. Az utolso palacsintat sult felevel felfele raboritjuk a tobbi palacsintara es szinten megkenjuk, ill. megszorjuk amivel szeretnenk.
  8. Szeleteljuk mint a tortat.

En imadom, es a csalad tobbi tagja is!:)


Meg sokszor lesz ismetles, isteni finom.

9 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Még soha nem készitettem, de ez nagyon tetszik!! :)))

pitypang írta...

Én is nagyon szeretem,csokisan készítettem.Igen,ha vastagabbra hagyod,akkor nem lesz gond vele :)

Edó írta...

Edith,foltetlen keszitswd el,nagyon-nagyon finom!

Andi,legkozelebb vastagabbra keszitem:)

Viki írta...

Edó! ma megelőztél. Nálunk is a mai napra volt betervezve, de nekem meg ehhez nem volt semmi hangulatom, ugyanis tegnap itt voltak az unokáim és palacsintát kértek, amolyan sima kakakósat, ezért ma már nem akartam ujra sütni. De annyira készülök már rá és olyan régen, hogy hamarosan sorra keritem. Igen! egy kicsit vastagabbra kell sütni a csusztatott palacsintát. Egyébként jól néz ki és biztos finom is. Én különböző 4-5 fajta (lekvárral, dióval, szoktam tölteni). Gratulálok hozzá.

Bianka írta...

Imádom, én is pár hete sütöttem fenn is van a blogomban. Egyik kedvencem én még nagymamámtól tanultam és az ő receptje alapján gyártom. Itt nem is a szépség az íz visz mindent. Nagyon guszta lett a tiéd is, örülök, hogy az emberek kezdik felfedezni és készíteni

Andi írta...

Nem nagyon bírom a diót, de itt bevállalnám.... :-)
Nagyon guszta!!!
Még sohasem csináltam, így viszem a receptet!Köszi

Edó írta...

Andikam,hat ez szentsegtores!!!!Hogy lehet nem birni a diot,mikor en imaaaadom!:))El sem tudom kepzelni.Jaj,ez a csusztatott pali annyira finom,azota is ezt kivanom!

Zsuzsa írta...

Én is kiprobáltam. Nagyon finom lett. A töltéshez finettit, banánt és mogyorot használtam. Isteni lett. Kösz a jó ötletet. A párom is imádta, mivel ő nagyon palacsintás.

Edó írta...

Jaj,most én is szívesen megenném!Imádom,a legfinomabb palacsinta szerintem.Nagy palacsintás vagyok én is,bármikor megeszem:)