Nyelvet még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem, férjem viszont rendesen fél az ilyen dolgoktól. Megláttam, vásárltam nyelvet és a gyerekekkel azzal ijesztgettük apát hazáig. Igaz, a boltban párszor megpróbálta kivenni a kosrából s amikor nem láttuk, visszatette a polcra :) Aztán mégiscsak hazaért a nyelv, még itthon is mutogattuk neki, majd megfőztem. Mellé vadas mártást készítettem, szerintem nagyon finom a kettő együtt.
Nem is gondoltam volna, hogy a lányomnak ennyire fog ízleni, mert apja leánya. De azt mondta a drágám, hogy még máskor is vegyünk ilyen nyelvet.
Hozzávalók:
- 1 db sertésnyelv
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- néhány szem egész bors
- 2 babérlevél
- petrezselyemzöld
- 2 evőkanál házi ketchup (vagy sűrített paradicsom)
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál zabkorpa (vagy 2 kanál liszt)
- 2 teáskanál citromlé
- só, bors, ételízesítő + fél teáskanál cukor
Elkészítése:
- A nyelvet megmossuk, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a hasábokra vágott répát, gyökeret, egész hagymát, fokhagymacikkeket, babérlevelet, egész borsot, pár szál petrezselyemzöldet és felöntjük hideg vízzel.
- Kb 2,5 óra alatt megfőzzük, ha a villát beleszúrva puha, akkor kész. Közben figyeljük a répát és a gyökeret, és ha megfőttek, akkor szedjük ki hamarabb, a nyelvet hagyjuk tovább főni.
- Ezután a nyelvet kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd a vékony fehér héját lehúzzuk róla és szeletekre vágjuk.
- A zöldségeket -répa, gyökér, hagyma és petrezselyemzöld- pürésítjük, hozzáadjuk a ketchupot, majd felöntjük kb 3 dl húslével, amiben a nyelv főtt.
- 1 teáskanál cukrot serpenyőben kissé megkaramellizálunk, hozzáadjuk a zöldségpépet, a liszttel elkevert tejfölt és összeforraljuk-besűrítjük.
- Ízesítjük sóval, borssal, citromlével és kevés cukorral. A nyelvszeleteket a mártáshoz adjuk és együtt összeforraljuk.
Teljes kiörlésű tésztával fogyasztottuk, de igazából ez annyira nem illik hozzá, mint pl egy krumplipüré vagy a zsemlegombóc.
A nyelv-utálóknak pedig azt üzenem, hogy szerintem sokkal finomabb egy comb-, vagy egyéb húsnál, mert ez legalább színtiszta hús.
Nagyon finom étel!
3 megjegyzés:
Nagyon finom a nyelv,én tejfölös-fokhagymásan készítem,ha kapok,akkor marhanyelvből,de a disznóé is megteszi.
Még sosem ettem sertés nyelvet csak marhát, de finom lehet
Imádom vadasan a nyelvet, gyakran készítem, én egy kis paradicsomot is szoktam a mártáshoz tenni, nekem kicsit ezért más a színe :)Nálunk nagy kedvenc, ezért muszáj sokszor készíteni :)
Megjegyzés küldése