2011. szeptember 19., hétfő

Zöldségleves


Nem egy olyan étel, melyet ne ismerne mindenki, viszont úgy gondolom, megér egy bejegyzést, hiszen azért nagyon finom és tápláló leves. Tele zöldségekkel, vitaminokkal, de fontos, hogy ne főzzük sokáig, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak és ne menjen tönkre a textúrájuk.
Lényegében bármilyen zöldségből készülhet, amit szeretünk, vagy ami otthon fellelhető. És jól jöhet hűvösebb napokra egy kis meleg vitaminbomba, akár nátha ellen is.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál pálmazsír (vagy vaj)
  • 1 kisebb fej hagyma 
  • 5-5 dkg zellergyökér, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldbab, zöldborsó 
  • 10 dkg karalábé 
  • 3 krumpli 
  • 2-3 evőkanál házi ketchup (vagy sűrített paradicsom)
  • 2 evőkanál rizs 
  • 2 evőkanál ételízesítő 
  • petrezselyemzöld 
Elkészítése:
  • A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk, majd a bab és a borsó kivételével mindet kis kockára vágjuk. 
    Az apróra vágott hagymát a pálmazsíron kissé megpirítjuk, majd a többi zöldséget hozzáadva (a krumpli kivételével), fedő alatt kb 15 percig pároljuk. Ekkor felöntjük 1,5 liter vízzel, és ízesítjük sóval, ketchuppal és ételízesítővel. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a krumplit és a rizst, majd a levest készre főzzük. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Bizony, én is gyakran készítek ilyen levest.

Bianka írta...

Nagyon szeretem