2011. szeptember 1., csütörtök

Sertésnyelv vadas mártással


Nyelvet még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem, férjem viszont rendesen fél az ilyen dolgoktól. Megláttam, vásárltam nyelvet és a gyerekekkel azzal ijesztgettük apát hazáig. Igaz, a boltban párszor megpróbálta kivenni a kosrából s amikor nem láttuk, visszatette a polcra :) Aztán mégiscsak hazaért a nyelv, még itthon is mutogattuk neki, majd megfőztem. Mellé vadas mártást készítettem, szerintem nagyon finom a kettő együtt.
Nem is gondoltam volna, hogy a lányomnak ennyire fog ízleni, mert apja leánya. De azt mondta a drágám, hogy még máskor is vegyünk ilyen nyelvet.

Hozzávalók:

  • 1 db sertésnyelv
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • néhány szem egész bors
  • 2 babérlevél
  • petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál házi ketchup (vagy sűrített paradicsom)
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál zabkorpa (vagy 2 kanál liszt)
  • 2 teáskanál citromlé
  • só, bors, ételízesítő + fél teáskanál cukor
Elkészítése:
  • A nyelvet megmossuk, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a hasábokra vágott répát, gyökeret, egész hagymát, fokhagymacikkeket, babérlevelet, egész borsot, pár szál petrezselyemzöldet és felöntjük hideg vízzel.
  • Kb 2,5 óra alatt megfőzzük, ha a villát beleszúrva puha, akkor kész. Közben figyeljük a répát és  a gyökeret, és ha megfőttek, akkor szedjük ki hamarabb, a nyelvet hagyjuk tovább főni.
  • Ezután a nyelvet kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd a vékony fehér héját lehúzzuk róla és szeletekre vágjuk.
  • A zöldségeket -répa, gyökér, hagyma és petrezselyemzöld- pürésítjük, hozzáadjuk a ketchupot, majd felöntjük kb 3 dl húslével, amiben a nyelv főtt.
  • 1 teáskanál cukrot serpenyőben kissé megkaramellizálunk, hozzáadjuk a zöldségpépet, a liszttel elkevert tejfölt és összeforraljuk-besűrítjük.
  • Ízesítjük sóval, borssal, citromlével és kevés cukorral. A nyelvszeleteket a mártáshoz adjuk és együtt összeforraljuk.
Teljes kiörlésű tésztával fogyasztottuk, de igazából ez annyira nem illik hozzá, mint pl egy krumplipüré vagy a zsemlegombóc.
A nyelv-utálóknak pedig azt üzenem, hogy szerintem sokkal finomabb egy comb-, vagy egyéb húsnál, mert ez legalább színtiszta hús.
Nagyon finom étel!

3 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon finom a nyelv,én tejfölös-fokhagymásan készítem,ha kapok,akkor marhanyelvből,de a disznóé is megteszi.

Bianka írta...

Még sosem ettem sertés nyelvet csak marhát, de finom lehet

Ottis írta...

Imádom vadasan a nyelvet, gyakran készítem, én egy kis paradicsomot is szoktam a mártáshoz tenni, nekem kicsit ezért más a színe :)Nálunk nagy kedvenc, ezért muszáj sokszor készíteni :)