Tegnap hosszú napom volt a napköziben, fáradtan értem haza és kissé későn. Itthon éreztem, hogy ha leülök, rögtön leragad a szemem, alváshoz pedig semmi esélyem nem volt a gyerekek mellett. Úgy döntöttem, hogy jobb ha csinálok valamit, minthogy az álmossággal küszködjek.
Hirtelen felindulásból laskatésztát készítettem, s gondoltam, ha szépen kiszárad, legalább jó lesz mára ebédnek. Kisfiam is "segített", mert ő mindig nagyon szeret ilyen gyúrt tésztákkal foglalkozni :)
Idősebb emberektől úgy tanultam, hogy a jó házi tésztához semmi más nem szükséges, csak liszt és tojás. Felhasználva ezen bölcsességeket, el is készült életem első házi tésztája, ami remekül sikerült, szépen kiszáradt, és ízre össze sem hasonlítható a bolti tésztával.
Legközelebb reformosítok rajta és teljes kiörlésű liszttel is megpróbálom.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 15-20 dkg liszt (a tojás méretétől függ)
- csipet só
Ebből a mennyiségből 20 dkg száraztészta lesz.
Elkészítése:
- A lisztet (először csak 15 dekát) az asztalra szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, majd tésztává gyúrjuk.
- A tésztának keménynek kell lennie, de nyújthatónak. Szükség szerint még adagolhatunk lisztet, de mindig csak nagyon keveset, mert hígítani nem lehet.
- A tésztát lisztezett felületen sodrófával papírvékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerinti formákra vágjuk, illetve fantáziánk szerint csavarjuk stb. Én most szélesmetéltet készítettem, az a legegyszerűbb.
- A tésztát ezután tiszta konyharuhára tesszük és száradni hagyjuk. Itt különböző formákban szárítottam, hogy lássam melyik a praktikusabb. Hosszúra hagyva semmiképp, mert úgy nehéz lenne tárolni.
- Másnap enyhén sós vízben kifőztem (nem ragad össze!) és zöldséges-sonkás tésztasalátát készítettem, férjem kérésére.
- Nagyon-nagyon finom lett!
Nagyon hamar és egyszerűen elkészíthető, tényleg nem nagy fáradtság.
Nincsenek benne adalékok, szóval nem is kérdés: először mindig gondoljuk meg, hogy amit készen megvennénk, nem-e tudjuk mi magunk is elkészíteni otthon. Minél kevesebb készterméket, ha lehet!
5 megjegyzés:
Ahogy mondod, én is próbálok minél kevesebb készterméket venni.
Ez hasznos volt, köszi. :)))
ez igen. tavaly készítettem magam is itthon, sokkal másabb az íze mint a boltinak. meg a tudat, hogy csak az alapanyagot vettem.
most nyertem egy "kütyüt" Tésztáslánytól, szóval a terv ismét készen áll.
azt hiszem még ma elkészül.
Irigyellek, hogy ilyenre is van időtök
Ügyes vagy!A házi a legjobb, legértékesebb!
Megjegyzés küldése