2011. szeptember 13., kedd

Házi tészta készítése + tésztasaláta


Tegnap hosszú napom volt a napköziben, fáradtan értem haza és kissé későn. Itthon éreztem, hogy ha leülök, rögtön leragad a szemem, alváshoz pedig semmi esélyem nem volt a gyerekek mellett. Úgy döntöttem, hogy jobb ha csinálok valamit, minthogy az álmossággal küszködjek.
Hirtelen felindulásból laskatésztát készítettem, s gondoltam, ha szépen kiszárad, legalább jó lesz mára ebédnek. Kisfiam is "segített", mert ő mindig nagyon szeret ilyen gyúrt tésztákkal foglalkozni :)
Idősebb emberektől úgy tanultam, hogy a jó házi tésztához semmi más nem szükséges, csak liszt és tojás.  Felhasználva ezen bölcsességeket, el is készült életem első házi tésztája, ami remekül sikerült, szépen kiszáradt, és ízre össze sem hasonlítható a bolti tésztával.
Legközelebb reformosítok rajta és teljes kiörlésű liszttel is megpróbálom.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 15-20 dkg liszt (a tojás méretétől függ)
  • csipet só
Ebből a mennyiségből 20 dkg száraztészta lesz. 

Elkészítése:
  • A lisztet (először csak 15 dekát) az asztalra szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, majd tésztává gyúrjuk.
  • A tésztának keménynek kell lennie, de nyújthatónak. Szükség szerint még adagolhatunk lisztet, de mindig csak nagyon keveset, mert hígítani nem lehet.
  • A tésztát lisztezett felületen sodrófával papírvékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerinti formákra vágjuk, illetve fantáziánk szerint csavarjuk stb.  Én most szélesmetéltet készítettem, az a legegyszerűbb.
  • A tésztát ezután tiszta konyharuhára tesszük és száradni hagyjuk. Itt különböző formákban szárítottam, hogy lássam melyik a praktikusabb. Hosszúra hagyva semmiképp, mert úgy nehéz lenne tárolni.
Nagyon hamar és egyszerűen elkészíthető, tényleg nem nagy fáradtság. 
Nincsenek benne adalékok, szóval nem is kérdés: először mindig gondoljuk meg, hogy amit készen megvennénk, nem-e tudjuk mi magunk is elkészíteni otthon. Minél kevesebb készterméket, ha lehet!

5 megjegyzés:

Kati írta...

Ahogy mondod, én is próbálok minél kevesebb készterméket venni.

Petra írta...

Ez hasznos volt, köszi. :)))

4Gyerek írta...

ez igen. tavaly készítettem magam is itthon, sokkal másabb az íze mint a boltinak. meg a tudat, hogy csak az alapanyagot vettem.
most nyertem egy "kütyüt" Tésztáslánytól, szóval a terv ismét készen áll.
azt hiszem még ma elkészül.

Bianka írta...

Irigyellek, hogy ilyenre is van időtök

Ottis írta...

Ügyes vagy!A házi a legjobb, legértékesebb!