2011. szeptember 6., kedd

Pisztráng petrezselyem pestóval


Nagyon szeretem ezeket a pestókat, annyira egyszerűek és nagyszerűek! Még a legegyszerűbb étel is fantasztikussá varázsolható némi pestóval. Mondjuk a kedvencem a bazsalikomos, természetesen, de ez a petrezselymes változat se kutya, és szerencsére petrezselyem bőven van a kertben egyelőre.
S mivel a gyökérrel együtt jön a zöld is, hát lett egy nagy csokor zöldem. Télire már fagyasztottam, kidobni meg naggggyon sajnáltam volna, szóval eszembe jutott az, amihez sok zöld kell, a pestó.
Épp pisztrángot terveztem készteni, gondoltam, majd pestóval megkenve milyen finom lesz. Aztán még jobbat gondoltam: bekenem vele a halat, úgy párolom.
Hát! Mennyei lett.

Hozzávalók:


A petrezselyem pestóhoz:

  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 3 cikk fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál mogyoró (de leginkább fenyőmag, vagy mandula)
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tejföl

Ezen kívül:
  • 2 db pisztráng
  • pár darab hagymakarika
Elkészítése:
  • A pisztrángokat megpucoljuk, megmossuk, majd néhány helyen késsel enyhén bevagdossuk (beirdaljuk) és alaposa bedörzsöljük sóval.
  • A pestóhoz a hozzávalókat blenderrel, botmixerrel, esetleg mozsárban pépesítjük. A tejföl nem szükséges a sima pestóhoz, én csak azért tettem hozzá, hogy könnyebben pürésíthető és kissé mártás jellegű legyen.
  • Ezután a halakat a pestóval mindenhol bekenjük (belül is), alufóliára fektetjük, mellé helyezünk kevés hagymakarikát (esetleg citromkarikát) és becsomagoljuk.
  • Tűzálló tálba tesszük és 200 fokos sütőben kb 45-50 perc alatt puhára pároljuk.
Natúr krumplival fogyasztottuk..a hal meg nagyon omlós, nagyon ízletes volt. 
Ahhoz képest hogy nagyjából zöld színű lett a pestótól, a gyerekek mégis nagyon jóétvággyal ették!

4 megjegyzés:

Angi Angéla írta...

Nagyon guszta, finom lehet!

Reka írta...

Az elso pesto-s recept, ami meg tetszik is. Koszi a receptet. A pisztranggal fincsi lehet :-)))).

Bianka írta...

Imádom

Kati írta...

Meghiszem azt, hogy mennyei, már maga a hal is az, meg a pesto is, hát még együtt.