2011. augusztus 29., hétfő

Ketchup házilag


Mivel idén nagyon jóízű paradicsomokat lehetett vásárolni, kár lett volna kihagyni a ketchup-főzést. Még a nyár elején készítettm, a recept megtalálható a Befőzési praktikák c. könyvünkben is, amely megvásárolható az újságárúsoknál.
Kimondottan finom, tartósítószermentes és szerencsére mindenkinek ízlik, így nagyon gyorsan fogy. És ebben legalább tudom, hogy igazi paradicsom van :) Télire biztosan nem marad már belőle..

Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom 
  • 50 dkg hagyma 
  • 6 cikk fokhagyma (vagy 4 nagyobb cikk) 
  • 3-4 szál levél zellerzöld 
  • 3-4 szál petrezselyemzöld 
  • 2 db babérlevél 
  • 1 kiskanál őrölt bors 
  • 0,5 dl ecet 
  • 1 evőkanál só 
  • 6 evőkanál cukor
Elkészítése:
  • A paradicsomot, hagymát, fokhagymát és a zöldfűszereket ledaráljuk. 
  • Egy edényben a többi hozzávalóval együtt lassú tüzön kb egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik.  Ezután turmixoljuk, újraforraljuk, majd üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 
  • Ha édesebbre szeretnénk, tehetünk hozzá még cukrot, csípős ketchup esetében csípőspaprikát adunk hozzá pluszban.
Nem emlékszem már pontosan, de ebből a mennyiségből azt hiszem kb 2-3 liter ketchup lesz. 
Aki kedvet kapott hozzá, még elkészítheti, hiszen még mindig kaphatóak az alapanyagok a piacon.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Ami házi csak finom lehet

Petra írta...

A hétvégén én is tervezek kechupot készíteni. A te recepted nagyon jól hangzik, köszi. :)))

Mimimama írta...

Tegnap elkészítettem, finom lett. Köszi a receptet:-)
Mm