Újabb kedvencem lett ez a torta. Nem csoda, hisz imádom a mákot, a lime-ot és a fehércsokit is. Így együtt pedig brutál finom, jó választás volt. Ottinál már régen kinéztem magamnak, s most a férjem szülinapjára elkészítettem. Bonbondoboznak álcáztam, ezért van telerakva sok-sok bonbonnal, és fehércsokiból készítettem a tetejét. Nem emlékszem hol láttam ezt az ötletet, így emlékezetből készítettem.
Sajnos a család többi tagja nem mák-rajongó, a gyerekek egyáltalán nem szeretik, férjemnek viszont nagyon ízlett, főleg a krém.
Én pedig imádom, szerintem az egyik legfinomabb torta a világon!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 25 dkg cukor
- 17 dkg margarin
- 1 citrom leve és reszelt héja(zöldcitromot használtam)
- 20 dkg darált mák
- 17 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csokoládé
- 5 dl habtejszín
- 2 lime (zöldcitrom)
Extra:
- 50 dkg fehércsokoládé
- bonbonok
- szalag
- cukorgyöngy
Elkészítése:
- A tojássárgákat a cukorral, a citromlével, a reszelt héjával és a margarinnal habosra kavarjuk.
- A lisztet, a sót, a mákot és sütőport összekevarjuk, majd a masszához adjuk.
- A tojásfehérjét pár csepp ecettel kemény habbá verjük és óvatosan ezt is hozzákavarjuk.
- Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük (szív alakú) és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez a csokoládét felolvasztjuk, majd összekavarjuk a krémsajttal, a citromlével és a felvert tejszínhabbal.
- A kihűlt tortát 3 lapra vágjuk, meglocsoljuk sziruppal vagy vaníliával elkevert vízzel és megtöltjük a krémmel. A maradék krémmel bevonjuk és kakaóporral megszórjuk, illetve tetszés szerint díszítjük.
- Én most a csokoládét felolvasztottam, egy részét kiöntöttem, elkentem, és amikor annyira megdermedt, a torta magasságával megegyező téglalapokra vágtam (már amennyire sikerült). Teljes dermedés után, spatulával óvatosan felszedtem a darabokat, majd a torta oldalára igazítottam.
- A torta tetejét bonbonokkal kiraktam és maradék csokiforgácsokkal is megszórtam.
- A szív alakú tetőhöz a tortaforma alját használtam, amit alufóliával kibéleleltem és beleöntöttem a csokit. Miután majdnem egészen megdermedt, kiszúróval virágformákat nyomtam rá és gyöngyökkel díszítettem. Szalaggal átkötöttem, majd ráhelyeztem a torta tetejére.
A férjemnek nagyon tetszett - azt mondta, imátkozott, hogy ne fondantosat készítsek :) A bonbonok is jól jöttek, hisz nagyon édesszájú.
Ezenkívül pedig még mindig imádnivaló, igazi férj és apa, de nem ismétlem magam, itt a tavalyi bejegyzés :)
10 megjegyzés:
Ez valami meses!!!! Isten eltesse sokaig a ferjedet!!!!
Gyönyörű szép lett..na én ilyeneket nem tudok :)
Nagyon szép lett! Helyesek a kis virágok a csokin!...és biztosan nagyon finom is!
Nagyon jól néz ki! Nagyon tetszik a díszítése is. A mák nem nagy kedvencem, de ezt azért megkóstoltam volna.
Egyike a legszebb tortáidnak...szerintem.:)Látszik,hogy szívből és szeretetből készítetted.
Boldog szülinapot férjecskédnek!!!
Köszönöm szépen mindenkinek és a köszöntést is!Örülök,hogy tetszik nektek is:)
Csodaszép lett, Isten éltesse a férjedet.
Nagyon szép, nekem is egyik kedvenc tortám ez a fajta mákos :)
Gyönyörű, Sok boldogságot
sok boldogságot a férjednek szerető családja körében.
ez a mákos bizonyára finom lehetett, nekünk is nyerő volna.
Megjegyzés küldése