2011. szeptember 23., péntek

Citromos-fehércsokoládés máktorta


Újabb kedvencem lett ez a torta. Nem csoda, hisz imádom a mákot, a lime-ot és a fehércsokit is. Így együtt pedig brutál finom, jó választás volt. Ottinál már régen kinéztem magamnak, s most a férjem szülinapjára elkészítettem. Bonbondoboznak álcáztam, ezért van telerakva sok-sok bonbonnal, és fehércsokiból készítettem a tetejét. Nem emlékszem hol láttam ezt az ötletet, így emlékezetből készítettem.
Sajnos a család többi tagja nem mák-rajongó, a gyerekek egyáltalán nem szeretik, férjemnek viszont nagyon ízlett, főleg a krém.
Én pedig imádom, szerintem az egyik legfinomabb torta a világon!

Hozzávalók:


A piskótához:

  • 8 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 17 dkg margarin
  • 1 citrom leve és reszelt héja(zöldcitromot használtam)
  • 20 dkg darált mák
  • 17 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • 2 lime (zöldcitrom)
Extra:
  • 50 dkg fehércsokoládé
  • bonbonok
  • szalag
  • cukorgyöngy
Elkészítése:
  • A tojássárgákat a cukorral, a citromlével, a reszelt héjával és a margarinnal habosra kavarjuk.
  • A lisztet, a sót, a mákot és sütőport összekevarjuk, majd a masszához adjuk. 
  • A tojásfehérjét pár csepp ecettel kemény habbá verjük és óvatosan ezt is hozzákavarjuk.
  • Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük (szív alakú) és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  • A krémhez a csokoládét felolvasztjuk, majd összekavarjuk a krémsajttal, a citromlével és a felvert tejszínhabbal.
  • A kihűlt tortát 3 lapra vágjuk, meglocsoljuk sziruppal vagy vaníliával elkevert vízzel és megtöltjük a krémmel. A maradék krémmel bevonjuk és kakaóporral megszórjuk, illetve tetszés szerint díszítjük.
  • Én most a csokoládét felolvasztottam, egy részét kiöntöttem, elkentem, és amikor annyira megdermedt, a torta magasságával megegyező téglalapokra vágtam (már amennyire sikerült). Teljes dermedés után, spatulával óvatosan felszedtem a darabokat, majd a torta oldalára igazítottam.
  • A torta tetejét bonbonokkal kiraktam és maradék csokiforgácsokkal is megszórtam.
  • A szív alakú tetőhöz a tortaforma alját használtam, amit alufóliával kibéleleltem és beleöntöttem a csokit. Miután majdnem egészen megdermedt, kiszúróval virágformákat nyomtam rá és gyöngyökkel díszítettem. Szalaggal átkötöttem, majd ráhelyeztem a torta tetejére.

A férjemnek nagyon tetszett - azt mondta, imátkozott, hogy ne fondantosat készítsek :) A bonbonok is jól jöttek, hisz nagyon édesszájú. 
Ezenkívül pedig még mindig imádnivaló, igazi férj és apa, de nem ismétlem magam, itt a tavalyi bejegyzés :)


10 megjegyzés:

Reka írta...

Ez valami meses!!!! Isten eltesse sokaig a ferjedet!!!!

Jutka írta...

Gyönyörű szép lett..na én ilyeneket nem tudok :)

M@rti írta...

Nagyon szép lett! Helyesek a kis virágok a csokin!...és biztosan nagyon finom is!

Katucikonyha, írta...

Nagyon jól néz ki! Nagyon tetszik a díszítése is. A mák nem nagy kedvencem, de ezt azért megkóstoltam volna.

Adél írta...

Egyike a legszebb tortáidnak...szerintem.:)Látszik,hogy szívből és szeretetből készítetted.
Boldog szülinapot férjecskédnek!!!

Edó írta...

Köszönöm szépen mindenkinek és a köszöntést is!Örülök,hogy tetszik nektek is:)

Kati írta...

Csodaszép lett, Isten éltesse a férjedet.

Ottis írta...

Nagyon szép, nekem is egyik kedvenc tortám ez a fajta mákos :)

Bianka írta...

Gyönyörű, Sok boldogságot

4Gyerek írta...

sok boldogságot a férjednek szerető családja körében.
ez a mákos bizonyára finom lehetett, nekünk is nyerő volna.